Így készítsd el az egészséges karácsonyi menüt!

479
karácsonyi vacsora

A karácsonyi, ünnepi lakoma és az egészséges kifejezés rendszerint olyan messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Valószínűleg, ha beharangozod a családtagoknak, hogy idén egészséges lesz az ünnepi menü, akkor heves ellenkezést váltasz ki, hiszen sokak számára az egészség a salátával és éhezéssel egyenlő. Néhány egyszerű trükkel és alapanyaggal a karácsony megúszható anélkül, hogy az ünnepi lakoma kalóriabomba lenne, ráadásul a családtagok sem lincselnek meg a bejgli hiánya miatt.

Trükközz a konyhai technikákkal!

Az ünnepi menü elkészítése során nem kell mindent bő olajban kisütni. Akad számos egyéb konyhai és főzési technika, melyekkel az étel finom lesz és a koleszterinszint miatt sem kell aggódni. A tocsogó olajban való kisütés helyett célszerű a grillezést, párolást, illetve gőzölést alkalmazni. Így az étel jóval egészségesebb lesz, ráadásul finom is marad. A kíméletes technikának köszönhetően pedig sokkal jobban megmarad az ételek vitamin tartalma. További előny, hogy nem kell a főzést követően a zsírban és olajban úszó konyhát takarítani!

A hal nem hiányozhat az ünnepi menüsorról!

Szerencsére a magyar családok többsége halat is fogyaszt az ünnepekkor. Így, ha a rántott húshoz ragaszkodik a család, akkor érdemes minél több halat is készíteni. Természetesen ez esetben is fontos, hogy a hal lehetőség szerint ne vastag bundában, olajban kisütve kerüljön az asztalra, hanem sokkal inkább párolva. A hal amellett, hogy könnyen emészthető, kiváló fehérjeforrás. Ráadásul esszenciális zsírsavakban is gazdag, ezért kifejezetten jó választás.

Mi legyen a köret?

A sültkrumpli népszerű verzió, hiszen a rengeteg tennivaló mellett csak be kell szórni az olajsütőbe és pár perc múlva már kész is van. Ennél egyszerűbb köret alternatíva nem létezik! Nos, tény, hogy gyors és macera mentes megoldás, ellenben nem túl egészséges. A rizs egy fokkal jobb választás, ráadásul csak egy kicsit több odafigyelést igényel. Emellett célszerű egy kis zöldségköretet is készíteni, illetve a C-vitaminban gazdag lila káposzta sem maradhat el!

Mi legyen a bejglivel?

Bejgli nélkül nincs ünnep! Ha nem szeretnéd, hogy népharag zúduljon rád, akkor ne mellőzd a bejglit az ünnepi menüsorról. Viszont lehetőleg csak az étkezést követően tedd az asztalra. Abban az esetben, ha a bejgli és az édességek egész nap szem előtt vannak, akkor a családtagok nagyobb eséllyel járnak rá és eszik túl magukat.

Hidratálás vízzel

Jobb elfelejteni a cukros üdítőket és vizet fogyasztani az ünnepi menühöz. A rengeteg sütemény és bejgli mellé a cukros üdítők fogyasztása valóságos cukorsokk. Márpedig az a cél, hogy a hangulat legyen emelkedett karácsonykor, ne pedig a vércukorszint!

Ezekkel az apró trükkökkel, változtatásokkal sokkal egészségesebb lehet az ünnepi menü, így az új évet nem az ünnepek során bevitt kalóriák ledolgozásával kell kezdened!