Mi  az a poszttraumás stressz?

642
poszttraumás stressz

A poszttraumás stressz szervezetünk reakciója, válasza egy olyan eseményre, ami erős negatív hatásként érkezik életünkbe.
Köznyelvi megfogalmazásban a stressz a tartós idegességgel, feszültséggel azonosítható, mely szervezetünkre nyomást gyakorol. Sok élethelyzetet élhetünk meg stresszként, például munkahelyi feladatokat, családi problémákat, komolyabb megmérettetéseket.

Mivel különböző személyiségek vagyunk, nem azonos módon reagálunk a problémahelyzetekre. Vannak, akik könnyedén veszik a megpróbáltatásokat másokat  viszont nagyon megviselnek.

Mi is a stressz valójában? A szervezetnek az adott ingerekre való speciális válasza. Mai értelemben nagyjából folyamatos feszültséget, tartós idegességet takar. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodáshoz vezethet.

A stressz bizonyos mértékig normális hiszen az élet kihívásaira adott válaszreakció. Valamennyi stresszre szükségünk van a döntéshozáshoz az összpontosításhoz. A stressz tünetei és kezelése cikkünkben részletesen is írunk erről.

Stresszt okozó mindennapi tevékenységek lehetnek a következők:

  • Az átlagosnál nagyobb munkahelyi leterheltség
  • A tömegközlekedés
  • A folyamatos időhiány
  • A családi élet, a gyermekvállalás
  • Bizonyos traumatikus események
  • Egy hirtelen jött betegség
  • Fontos döntések meghozatala
  • Különféle megmérettetések
  • Belső konfliktusok
  • Kiszolgáltatottság, tehetetlenség érzése

A poszttraumás stressz kialakulása

Az is előfordul, hogy egy megrázkódtatás hirtelen érkezik az életünkbe és képtelenek vagyunk feldolgozni. A poszttraumás stressz egy ilyen traumatikus esemény után alakul ki.  Krónikusnak akkor minősül, ha tünetei három hónapnál tovább fennállnak, mint depresszió, koncentrációs zavar, alvászavar, légzési nehézség, hangulatingadozás, negatív gondolatok, melankólia, mellkasi szorítás.

Az emberek körülbelül egyharmadát éri súlyos trauma élete során. De csak 10-15 százaléknál alakul ki poszttraumás stressz. Hajlamosító tényező a  pszichiátriai betegségekre való fogékonyság. Jele lehet, hogy az érintett nem mutat érdeklődést korábbi tevékenységei iránt, elidegenedik embertársaitól, helyette a traumát újraéli, újrajátssza.

A poszttraumás stressz kezelhető  pszichoterápiával vagy gyógyszeresen is, mindkét kezeléshez szakemberre van szüksége a betegnek.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal! 

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

A stressz tünetei és kezelése

A munkahelyi stressz okai

Lehetséges a stressztől hasmenés?

Mit lehet tenni a stressz okozta bőrproblémák ellen?

Azok az ártó stresszhormonok

A legjobb stresszkezelési technikák