Lezajlott a II. Tudományos Mindfulness Konferencia

137

2023. március 17-én második alkalommal került megrendezésre a Tudományos Mindfulness Konferencia, méghozzá online formában, a Zoom felületen. A konferencián szaktekintélyek számoltak be a legújabb kutatásokról.

Pontosan mi az a mindfulness?

Először is érdemes tisztázni, hogy mit takar a napjainkban gyakran emlegetett divatos kifejezés, a mindfulness. Általában tudatos jelenlétnek szokás fordítani. Egy olyan speciális figyelmi állapotról van szó, melynek során az egyén tudatosan a jelenre koncentrál, tudatosan megfigyeli a saját gondolatait és igyekszik elfogadni azokat. A mindfulness egyik fő alapvetése, hogy a stresszhelyzetekben, szorongásos időszakokban megjelenő negatív gondolatok csupán tudattartalmak és nem azonosak azzal, akinek tudatában ezek megjelennek. 

Szaktekintélyek az eseményen

Az Oxfordi Mindfulness Központ alapítója és igazgatója, dr. Mark Williams professzor mutatta be a legújabb kutatását, melynek címe „Tudatos jelenlét egy összekuszálódott világban”. Az előadás nagy népszerűséget aratott a hallgatóság körében.

Az eseményt megnyitó dr. Perczel-Forintos Dóra a mindfulness meditáció fejfájásra gyakorolt jótékony hatásait fejtegette. Elmondása szerint a meditáció nem csupán a kínzó fejfájás gyakoriságát képes csökkenteni, hanem a depresszióra is pozitív hatással lehet, ezáltal pedig az életminőség nagy mértékben javítható.

A Vadaskert gyermekpszichológusai a mindfulness gyermek- és fiatalkori értelemszabályozási zavarokra gyakorolt jótékony hatásairól is beszámoltak. Napjainkban az említett probléma egyre gyakoribb, így a pozitív eredmények bizakodásra adhatnak okot.

Előadást tartott Dr. Bánki M. Csaba is, aki a biológiai pszichiátria professzora. Egy napjainkban rendkívül aktuális témát boncolgatott, még pedig a mindfulness időskori alkalmazásának jótékony hatásait.  A kutatások alapján a szépkorúak körében a napi szintű meditáció a demencia kialakulásának esélyét nagymértékben képes leredukálni. A konferenciáról a semmelweis.hu weboldalon érhetők el bővebb információk.

Gyakorlat az előadások mellett

A hallgatóságnak nem csupán az előadások meghallgatására és a kutatási eredmények megismerésére volt lehetősége, ugyanis a konferencián gyakorlott mindfulnesstanárok által a meditáció világába is belekóstolhattak.