Erre figyelj a húsvéti ünnepek alatt

228
húsvéti ebéd

A karácsony mellett a húsvét mondható a kereszténység legnagyobb ünnepének. A húsvéthoz számos hagyomány kapcsolódik, mint például a tojáskeresés és a locsolkodás. Természetesen az ünnephez kapcsolódó ételekről sem feledkezhetünk el, melynek részét képezi többek közt a sonka, a tojás és a kalács. Annak érdekében, hogy az étkezés ne okozzon semmiféle kellemetlenséget, pár dologra érdemes odafigyelni.

Sonka

Sonka nélkül nincs húsvét, így az ünnep előtti napokban a vásárlók sorra veszik szemügyre az áruházak kínálatát. Habár húsvétkor is, ahogy a többi ünnepkor egyaránt, hajlamosak vagyunk elengedni magunkat és mértéktelen evészetbe kezdeni, jobb odafigyelni a mennyiségekre. Emellett a sonka választásnál jobban járunk, ha egy soványabb darabot teszünk a kosárba, például pulykahúst, ami kalória értékét tekintve is optimálisabb.

Tojás

A tojás rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, ezért húsvétkor és az ünnepen kívül is érdemes gyakran fogyasztani. Ugyanakkor a mértékre ez esetben is ügyelni kell, ugyanis a túlzott tojás, pontosabban a tojássárgája fogyasztással könnyű átlépni az ajánlott napi koleszterin bevitelt.

A beszerzéssel kapcsolatban pedig arra kell figyelni, hogy a termék ellenőrzött helyről származzon. Ezenkívül a megfelelő szavatossági időt is szem előtt kell tartani, amikor a tojástartót a kosárba helyezzük.

Kalács

A kalács általában fehér lisztből készül, ami nem a legoptimálisabb, különösen a cukorbetegek számára. Ha mi magunk készítjük el a húsvéti kalácsot, akkor mindenképp érdemes legalább a liszt felét teljes kiőrlésű változatra cserélnünk, illetve cukor helyett is valamilyen édesítőszert használnunk. De, akár csökkenthetjük is a cukor mennyiségét. A végeredmény így sem lesz rossz vagy ízetlen.

Némi zöldség is kerüljön az asztalra

A sonka, tojás és kalács hármasa mellett kiválóan megférnek az olyan zöldségek is, mint a snidling, újhagyma, spenót, spárga vagy akár a hónapos retek. Ezeket párolva, grillezve, de akár nyers formában is lehet fogyasztani. A zöldségekben lévő rost elősegíti az emésztést és a szénhidrátok felszívódását is lassítja.

Egy kis alkohol belefér?

Habár az ünnepi lakoma során rendszerint előkerül valamiféle alkoholos ital, leginkább tömény, amiknél szintén figyelni kell a mértékre. Egyrészt a szervezetünknek sem tesz jót a túlzott alkoholfogyasztás, másrészt nem túl elegáns az ünnepi ebéd során lerészegedni, különösen a vendégségben nem.