Bár elméletben elegendő lenne az Omega-3 zsírsavakat táplálkozással bevinni, a gyakorlatban ez nehezen kivitelezhető. Az egyéni szükséglet jelentősen eltérhet, így nehéz pontos, mindenkire érvényes mennyiséget meghatározni. A táplálékkiegészítők kínálata rendkívül széles, azonban ezek minősége nem egységes, ebben szeretnénk segíteni eligazodni.
Az Omega-3 zsírsavak az esszenciális zsírsavak közé tartoznak, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes őket előállítani, így kizárólag külső forrásból, táplálkozás vagy étrend-kiegészítés útján juthatunk hozzájuk. Három fő típusa ismert: az ALA (alfa-linolénsav), mely főként növényi eredetű, valamint az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav), amelyek elsősorban tengeri halakban, például lazacban, heringben vagy makrélában találhatók meg. A modern étrendben ezek az ételek gyakran háttérbe szorulnak, helyettük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása kerül előtérbe, melyek sok esetben túlzott Omega-6 tartalmuknak köszönhetően felboríthatják az egészséges zsírsav-egyensúlyt. Éppen ezért az Omega-3 rendszeres és tudatos pótlása meghatározó lehet a hosszú távú testi és mentális egészség szempontjából.
Az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek könnyen elérhetők, de igazi kihívás lehet azokat abban a mennyiségben fogyasztani, hogy kielégítsük vele szervezetünk ez irányú szükségleteit. Lássuk csak, milyen mennyiségről is beszélünk? Napi 300 g lazac vagy heti három nagy adag makréla elfogyasztása elegendő lehetne, de kevesen fogyasztanak ilyen rendszeresen, ilyen nagy mennyiségben halat. Sőt, sokan egyáltalán nem szeretik a vízi állatok húsát.
Éppen ezért vált nagyon kézenfekvővé az étrend-kiegészítő általi bevitel, hiszen már napi egy kapszula fedezheti az igényeinket. A napi Omega-3 szükségletünkre nincs ajánlott referencia érték, egyénileg más-más az igényünk és vannak időszakok, amikor többre, illetve kevesebbre van szükségünk. Van egy általános konszenzus erre, ami az alábbi videóban el is hangzik az EPA és DHA arányokkal együtt.
Mind a gyulladáscsökkentésben, mind a szív- és érrendszeri egészségben, illetve az agy és a szem funkciójában szerepet játszanak az Omega-3 zsírsavak. A rendszeres sport, a magas szellemi terhelés növelheti az igényünket, ha pedig szív- és érrendszeri problémáink vannak, illetve ízületi gyulladás, depresszió, ADHD, látásproblémák esetén még tovább növelhető a napi bevitel mennyisége. Természetesen az életkor is meghatározza a valószínűsíthető igényt, egészen újszülöttkortól, illetve várandósság és szoptatás alatt is változhat az ajánlott mennyiség.
Vannak -e mellékhatásai az Omega-3 kapszula szedésének? Kell -e gyógyszerkölcsönhatásokra figyelnünk? Hogyan válasszunk megfelelő étrend-kiegészítőt, amivel Omega-3 zsírsavat vihetünk be? A következő videóban ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.