6 fontos tény a horkolásról

585
horkolás

A horkolás nem csak annak hátrányos, aki horkol, hanem a környezetet is zavarja a kellemetlenül ismétlődő hang. Ugyanis az, aki horkol, gyakran nem is tud róla. Legfeljebb arra lesz figyelmes, hogy romlik az alvásminősége, nappal fáradékonyabb és gyakrabban fáj a feje. Az alábbiakban hat fontos tényt ismerhetsz meg a horkolásról.

A horkolás egy tünet

A horkolás nem önmagában jelenik meg, hanem egy tünet, amely a felső légutak szűkületét jelzi. A horkoló hang hátterében a felső légutak lágy szöveteinek rezgése áll. A szűkület lehet garat vagy orrüregi szűkület. Előbbi oka lehet a duzzadt nyálkahártya, a laza szájpad, a nyelvgyök hátraesése, a megnagyobbodott uvula és a túlsúly miatti vastag nyak. Utóbbi, tehát az orrüregi szűkület esetében az orron keresztüli légzés akadályokba ütközik, így a horkoló személy a száján keresztül veszi a levegőt, ami a garat nyálkahártyáját kiszárítja és irritálja, ennek következtében duzzanat alakul ki és a garat szűkül.

A férfiak esetében jellemzőbb a probléma

A hangos horkolás leginkább a párjukkal együtt alvó nőket zavarja, ugyanis a férfiak közel negyven százaléka rendszeresen horkol. Habár az életkor előrehaladtával, ahogy gyengül az izomtónus, ez kiegyenlítődik és mindkét nem esetében nő a horkolási hajlam.

A várandósság során nő a horkolásra való esély

A várandósság során gyakrabban előfordul a horkolás, ami főként a harmadik trimeszterben jellemző. Ennek oka, hogy a felnyomott rekeszizom miatt a mellkas térfogata csökken, illetve a várandóssággal járó hormonális változások is előidézik a horkolást.

A túlsúly horkolásra hajlamosító tényező

Aki túlsúlyos, annak jóval nagyobb esélye van a horkolásra, így a horkolás megszüntetésének egyik elsődleges kezelési formája, a testsúly csökkentése. Túlsúly esetén a garatizomzat és a garatnyálkahártya közé zsírréteg rakódik, ami a garat szűküléséhez és horkoláshoz vezet.

Életviteli szokások a horkolás hátterében

A horkolásban olyan életviteli szokások is szerepet játszanak, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás, sőt akár a bőséges esti vacsora is hozzájárulhat a hangos esti alváshoz.

Ha a szülők is horkoltak, akkor a gyerek is nagy eséllyel fog

A horkolás esetében a családi halmozódás is jellemző, tehát, ha a szülők horkolnak, akkor nagy eséllyel a gyerek is hajlamos lesz rá.

A horkolás tulajdonképpen alvászavarnak számít, ami ellen több dolgot is tehetünk. Első lépés a horkolás okainak kivizsgálása műszeres alvásvizsgálattal és alvás endoszkópiával, majd a horkolás kezelése a szakorvos javaslata alapján. A fő ok, amiért nem hanyagolhatjuk el a problémát, a horkolás egészségkárosító hatása. A horkoló emberek 5%-ánál légzéskimaradás társul a jelenség mellé, ami akár óránként ismétlődhet. Következménye lehet a magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi keringési zavarok, a nappali fáradékonyság, feledékenység, gyakori fejfájás. Éppen ezért mielőbb orvosolni kell a saját egészséget károsító és a környezetet is zavaró problémát.