Ez állhat a vádli fájdalom hátterében

3160
vádlifájdalom

Cikkünkből megtudhatod, hogy mi áll a vádli fájdalom hátterében, jelent -e valamit a jobb vádli fájdalom, lehet -e vádli fájdalom egy ponton, mennyire gyakori a vádli fájdalom járás közben. Amikor a futás elmaradásának indokául azt mondjuk, hogy fáj a vádlim, nyilván olyan akadályt érzünk, ami az aktivitásunkat is korlátozza.

Vádli fájdalom

Ami fájdalom kezelése során világossá válik, hogy a kellemetlenség okozója vádli izomláz vagy feszülő vádli. A vádli izom fájdalom egyébként nagyon gyakori.

A vádli fájdalom komoly dolog, mert súlyosbodás esetén a járást is akadályozhatja. Számos ok állhat a háttérben, ami izomhúzódás, vagy akár érprobléma is lehet. Januárban sokan kezdenek el különböző mozgásformákat és jó néhányan panaszkodnak a vádli időszakos vagy krónikus fájdalmára. Nem mindegy mi az ok, egy kiadós fallabda óra utáni izomláz, vagy indokolatlanul kellemetlen feszülés. Lehet akár jobb vádli fájdalom, ami az aszimmetrikus megerőltetés jele lehet. 

Nézzük a vádli fájdalom leggyakoribb okait!

  • Izomgörcs

Ez a probléma az esetek többségében átmeneti, de jelentős fájdalmat okozhat. Kialakulásának többféle oka lehet. Okozhatja a gyenge izomzat, a magnézium hiány,  de akár a dehidratáltság is. Gyakran fordul elő túlzott fizikai igénybevétel esetén. Fontos, hogy a vádli izmát igénybe vevő mozgás, például futás után mindig nyújtsunk, hiszen ha ez elmarad, az izomgörcshöz vezethet. 

Ha igazán jó magnéziumot keresel kattints a képre és a kedvezmény is a tiéd lehet!

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.
  • Artériás klaudikáció  vagy más néven érszűkület

Ha az erek beszűkülnek vagy elzáródnak abban az esetben is kialakulhat vádlifájdalom, hiszen az erek így nem képesek elegendő vért szállítani a szükséges helyre. Ilyenkor már kis megterhelés után is jelentkezik a végtagfájdalom, ami általában 50-60 éves kor felett jellemző. Az így kialakuló izomfájdalom következtében az ember csak rövid távú gyaloglásra képes.

  • Izomhúzódás – vádli fájdalom egy ponton

Az izomhúzódás az izmok túlnyújtásából illetve az izmok túlerőltetéséből származó sérülés. Gyakran jelentkezik sportolás vagy fizikai aktivitás közben, de akár egyetlen rossz mozdulat is elég hozzá. Ilyenkor éles, erős fájdalmat érzünk.

  • Gerinc eredetű sántítás

Ha a gerinccsatornában szűkület alakul ki, szintén csökken a vérellátás. A vénás rendszer kompressziója okozza a keringési elégtelenséget és idézi elő a fájdalmat. A vádligörcs leginkább reggelenként jelentkezhet, emellett előfordul a végtagi zsibbadás. Előrehaladott esetben súlyos járászavarral járhat.

  • Achilles-in gyulladás – feszülő vádli

Gyakori probléma a kezdő, edzetlen sportolóknál, illetve  a reprezentatív mozgást végzőknél. Általában reggelenként, ébredés után érzékelhető a vádli merevsége, de edzés után is előfordulhat helyi fájdalomérzet.

  • Talpi bőnye gyulladás

A saroksarkantyú és a talpi bőnye gyulladása is sokszor eredményeznek fájdalmat. Ez különösen azoknál alakul ki, akik túlterhelik a lábukat, de a lúdtalp is kiváltó ok lehet. A fájdalom elsősorban a talpon, annak is a belső oldalán jelentkezik, de kiterjedhet a vádlira is. Elsősorban futóknál, táncosoknál jelentkezik, hiszen ők a szokásosnál jobban terhelik lábaikat.

  • Visszér és mélyvénás trombózis

A visszér-tágulat egy genetikai alapokon nyugvó probléma. Az esetek egy részében vádli fájdalmat okoz. Ha vérrög képződik a vénában, az komoly fájdalmat okoz, azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Vádli fájdalom kezelése

Ahhoz, hogy a vádli fájdalomtól megszabaduljunk, mindenképpen érdemes elsajátítani a szakszerű nyújtás technikáját. Ebben ajánlott szakemberek segítségét kérni, aki lehet edző, gyógytornász, sportorvos, mozgásterapeuta, de akár gyógymasszőr is.

Amennyiben a probléma nem szűnik, nincs más megoldás, mint a megfelelő szakember segítségével a makacs fájdalom okát kideríteni.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

Gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók

Fájdalomcsillapító fejfájásra

Az ízületi fájdalomcsillapítók hatásai

Mi az a neuropátiás fájdalom?

A fájdalomcsillapítók fajtái

A fájdalomcsillapítás lehetőségei