Az alacsony vércukorszint kezelése

561
alacsony vércukorszint

A cukorbetegeknél is felléphet túl alacsony vércukor szint, amit azonnal kezelni kell. Fontos, hogy a lehető leghamarabb felismerjük a tüneteket. Ha az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) tüneteit észleljük, a következőket kell tenni:

  1. Vércukorszint mérés – ha a vércukorszint 3,9 mmol/l-nél alacsonyabb, akkor azonnal enni vagy inni kell valamilyen gyorsan felszívódó cukrot tartalmazó táplálékot, például:
  • fél pohár kólát vagy más, nem diétás italt, gyümölcslevet,
  • három glükóztablettát (gyógyszertárakban kapható),
  • egy pohár tejet.

2. A fenti ételek elfogyasztása után 15 perc várakozás következzen, majd újból vércukorszint mérés. Jegyezzük fel az értéket a kezelési naplóba.

3. Ha a vércukorérték továbbra is alacsony és nem érezzük jól magunkat, alkalmazhatjuk újból a fenti kezelések valamelyikét és orvoshoz kell fordulni.

4. Ha következő étkezéséig még több, mint egy óra van hátra, a cukortartalmú folyadék után fogyaszthatunk egy kisebb fogást, mely szénhidrátot és fehérjét biztosít. Például egy szendvicset, vagy néhány szem sós kekszet sajttal.

5. A rendes étkezést a szokásos időben kell elfogyasztani, még akkor is, ha magas cukortartalmú köztes fogást ettünk.

Hogyan kerülhetjük el az alacsony vércukorszint kialakulását?

  • Idejében kell étkezni.
  • Nem szabad főétkezést kihagyni. Meg kell tanulni, hogyan kell az étrendet, vagy a cukorbetegségre szedett gyógyszereket a testmozgáshoz igazítani.
  • Az inzulin beadásakor ne szúrjuk be a tűt sokszor ugyanarra a helyre, mert megváltozhat az inzulin felszívódása.
  • Tervezett időközönként ellenőrizzük a vércukorszintet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!