Almaecet házilag

6
almaecet házilag

Mind ismerjük a mondást: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. Kevesen vannak azonban, akik tudják milyen egészséges a nyers almaecet. Nem kevesebb, mint kilencven különböző anyag található benne, ami szervezetünkre pozitív hatással van.
Javítja az anyagcserét, az emésztést, bélműködést, jó hatással van a szívre, érrendszerre és sejtjeink teljesítményére. Ezen kívül csökkenti a vérzsírokat, szépíti a bőrünk és zsírbontó és méregölő hatása van. Az alma szinte gyógynövény.

Az almaecet néhány hasznosabb összetevője és azok hatásai:

  • Almasav – vírusölő hatás
  • Pektin – vérnyomás csökkentő hatás
  • Kalcium – csonterősítő hatás
  • Kálium – hajhullás elleni védelem

Hogyan készítsünk otthon nyers almaecetet?

  • Vágjunk szeletekre, vagy reszeljünk le 2 kg almát, majd helyezzük egy 5 literes edénybe.
  • Forraljunk fel 2 liter 200g cukrot tartalmazó vizet, majd hagyjuk hűlni egy keveset.
  • Öntsük az almát tartalmazó edényünkbe, végül a tálban lévők tetejére helyezzünk egy szelet kenyeret.
  • Elkészítés után, kössük le az edényt és helyezzük valamilyen meleg helyre 10 napig. Ez alatt az idő alatt néhányszor keverjük meg és szűrjük le.
  • A maradó léhez annyiszor 100g cukrot adjunk, ahány liter levünk van. Néhány nap múlva elkezd forrni, majd még 4 hétig erjesztenünk kell. Ecetágy képződik a lé tetején, ekkor lefejthetjük és üvegbe tölthetjük.

Az ecet erőssége természetesen az idővel arányosan nő. Azaz minél tovább erjesztjük, annál erősebb lesz a végeredmény.

Hogyan fogyaszthatjuk az almaecetet?

Fogyasztás előtt az üveget mindig rázzuk fel az anyagok eloszlásának érdekében. Mézzel keverve pompás ízt érhetünk el.
Vegyünk két evőkanálnyi almaecetet, 4l vizet és annyi mézet, amíg úgy érezzük, hogy
megfelelően édes számunkra.

Mindenkinek sok sikert az elkészítéshez, de óvatosan az erjesztéssel, mert ha rosszul szellőztetett helyen hagyjuk az edényt, akkor nem éppen a legcsodásabb illatokba futhatunk bele.