A szeretethiány jelei

3555
Szeretethiány jelei

Szeret vagy nem szeret? -tesszük fel magunknak oly sokszor a kérdést és nem véletlenül. A szeretet alapvető emberi igény, melyre mindenki egyaránt vágyik. A szeretethiány jelei azt mutatják, hogy nem kapjuk meg, amire szükségünk lenne. 

De vajon jogos -e az igény, van -e reális alapja a hiányérzetnek? Olykor van, máskor nincs, sok tényező határozza meg az igazságot. Vannak helyzetek, amikor tényleg a hiányzó szeretet, illetve annak kimutatása okoz problémát, de sajnos inkább a tévesen értelmezett elhanyagoltság érzés kreálja a legnehezebben kezelhető kapcsolati konfliktusokat.

A szeretethiány jelei felismerhetőek

Most tekintsünk el a kérdéstől, hogy van -e alapja a hiányérzetnek, vagy nincs. Gondoljunk arra, hogy már az milyen óriási előny, ha felismerjük a szeretethiányos embert, hiszen megértőbbek lehetünk vele szemben és segítségére lehetünk. Nézzük!

  • A szeretet hiányától szenvedő ember fél a csendtől, ezért általában rengeteget beszél. Minden alkalmat megragad, hogy mások odafigyeljenek rá, persze a folyamatos beszéddel időnként komolyan leterheli környezetét.
  • Ha az illető kellően intelligens, azt szeretné, hogy mindenki lássa mennyire művelt, tehát jogosan érezhetjük, hogy okoskodik. Elismerésre vágyik minden áron.
  • Mindeközben elsiklik az érzései felett, mert nem ismeri eléggé önmagát, ami abból is adódhat, hogy gyerekkorában nem kapott megfelelő visszajelzéseket szűkebb környezetétől. Nem engedi meg magának, hogy a bánat, a szomorúság eluralkodjon rajta és hiányzik belőle az együttérzés is. Amikor érzésekkel találkozik hirtelen rengeteg mondanivalója lesz teljesen más, oda nem illő témákról.
  • A szeretethiányos ember nem mer konfrontálódni, azaz nem vállalja fel a konfliktushelyzeteket. De hát, hogyan is vállalná? Hiszen nem rendelkezik kellő “fegyvertárral”, jól működő stratégiákkal a megoldásukhoz. Sajnos sok esetben még saját magát sem képes megvédeni.
  • Alapvetően hiányzik belőle a bizalom, ezért nem meri kifejteni véleményét. “Olyan bizonytalan vagyok, vagy mégsem?” mondanák ha kérdeznénk őket.

A szeretet nem más, mint másokkal való pozitív kapcsolat létesítése. Sokféle szeretet létezik például szülői, baráti, házastársi, rokoni, amik mély nyomot hagynak bennünk és felemelik a lelkünket. A szeretet megnyilvánulásai is különfélék: vonzalom, kedvesség, együttérzés, kötődés, az intenzitásuk, tartósságuk pedig igen szubjektív, úgy is mondhatnánk, hogy típus kérdés. Nagy dolgokra vagyunk képesek, hogy a szeretett személlyel való kapcsolatunkat optimális szinten tartsuk, törekvésünk oka részben ösztön, ami társas lényként megjelenik bennünk. Evolúciós örökség is, hiszen a szeretet összetartja az emberi lényeket egy esetleges külső fenyegetettség esetén és segít fajunk fennmaradásának folytonosságában.

Márpedig az emberi együttélést, létezést nem lehet konfrontáció nélkül megúszni! Igaz, kedves olvasó? Én hidegen szeretem a kávét te melegen. Én szeretek olvasni te pedig nem. Én gyorsan megoldom a problémákat te fontolva haladó vagy. 

De az élet attól szép, hogy mindannyian mások vagyunk, így őszintén és önzetlenül figyelhetünk oda egymásra, hiszen a szeretethiány mellébeszélve ugyan, de segítségért kiált.

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

Eltérő lehet a nők és a férfiak cirkadián ritmusa