Teher alatt nő a pálma?

309
Egészségmegőrzés

A régi latin mondás vajon tényleges igazságot rejt? Minden esetre eredeti jelentéstartalma az volt, hogy az ifjakat bátran terheljük feladatokkal, próbatételekkel, hiszen személyiségük ez által válik erősebbé, teljessé. Ebben van is nem kevés igazság! A pszichológusok azonban óvatosságra intenek, ha követelményekről van szó, hiszen ha azok túl magasak, megfelelési kényszerhez vezetnek.

Már az iskolában elkezdődik a folyamat, hiszen nem ritkán a gyerekek 5-10 kilós táskákat cipelnek iskolába menet. Különórák, tanfolyamok, szakkörök sokasága. Ha nem szentel elég időt a tanulásnak, majd nem lesz egyetlen gimnázium sem ahová felvételt nyer. És ez csak az indulás! Van ennek bármi értelme?

Aztán jön a munkahely, ahol állandó határidők, feladatok sokaságában őrlődünk. Az ember pedig szép lassan elgyötörtté válik, egyre kevésbé motiválttá.

A valóság az, hogy akkor működünk kiegyensúlyozottan, ha a stressz szintünk optimális. Mindenkinél máshol húzódik ez a szint. Egyesek képesek órákig ülni a természetben és rácsodálkozni annak szépségére, mások viszont csak az állandó pörgésben képesek létezni.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi magunk hol helyezkedünk el a skálán. Az ember akkor teljesít jól, ha saját maga választja meg, hogy mennyit bír és kíván elcipelni.

A stressz állandó része életünknek, de helyes technikákkal kezelhető, ebben a relaxációs tréningek és testmozgás sokat segíthetnek. A legfontosabb a relaxáció megtanulása. Relaxációnak nevezzük azokat az eljárásokat, amelyek a testi-lelki egyensúly kialakítását segítik elő. Akik rendszeresen végeznek testmozgást, sokkal alacsonyabb pulzusszámot és vérnyomást mutatnak stresszhelyzetekben.

Fontos a pihentető alvás és az ennek megfelelő körülmények megteremtése. Általában  könnyedén érhető el pihentető alvás néhány  gyógynövény segítségével, mint például a macskagyökér, komló és a citromfű.

Töltsünk minél több időt a szabadban, sétáljunk, kiránduljunk, vagy csak egyszerűen üljünk ki a kertbe egy jó könyv kíséretében.

Tudnunk kell, hogy mi okoz feszültséget életünkben, mit kell megváltoztatnunk az életvitelünkben ahhoz, hogy a körülöttünk lévő stressz jelentősen csökkenjen.