A magnézium hiány tünetei

407
magnézium hiány

Év elején belevágtál az edzésbe? Kemény időszakot élsz át a munkahelyeden, sok a stressz? A magnézium hiány tüneteit neked is ismerned kell, hogy jelentkezésük esetén a pótlásról gondoskodj, így jobban bírd a terhelést, könnyebben túllendülj az akadályokon.

A magnézium olyan ásványi anyag, mely szervezetünk számára elengedhetetlen.

Leginkább a szervezetünkben lévő kalcium, kálium, nátrium és foszfor egyensúlyának fenntartását szolgálja. Emellett szükséges az ioncseréhez és a C-vitamin hasznosulásához. Sajnos mindezek mellett így is elmondhatjuk, hogy szemtelenül alulértékelt étrend-kiegészítőként tartjuk számon, mondjuk jóbarátjához, a kalciumhoz képest.

Miért jó nekünk a magnézium?

A magnézium leginkább az idegek, izmok és megannyi enzim működését segíti. Nem kevesebb, mint 300 különféle enzim életében vesz részt segítőként, így a szénhidrátok, nukleinsavak, zsírok és a fehérjék anyagcseréjét könnyíti.
Akkor hat a legjobban, ha párosítjuk cimboráival, a kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal. Közös erővel segítenek egymásnak, hogy könnyebben szívódjanak fel, mint az igazi bajtársak!

A magnézium formái

A magnézium több formája is köztudattan ismert. Ők a magnézium-oxid, magnézium-citrát, magnézium-laktát és a magnézium-orotát, magnézium glicinát. Utóbbi ezek közül a leghatékonyabb, ugyanis a többihez képest különösen gyorsan szívódik fel.

Na de mégis hogyan észlelhetjük azt, ha a szervezetünkben magnéziumhiány van? Mik a tünetek és milyen jelekre kell odafigyelnünk?

Magnézium hiány: mit jelent ez pontosan?

A magnézium hiány az a jelenség, amikor a vérünkben alacsony a magnéziumkoncentráció. Testünkben átlagosan körülbelül 25 gramm magnézium talál szétszórtan otthont magának, majd koncentrálódik. Ajánlott napi bevitele 350 mg férfiaknak, 300 mg nőknek, 450 mg kismamáknak és 50-250 mg gyermekeknek, életkortól függően.

A magnézium hiány jelei

Ha magnéziumhiány lép fel a szervezetünkben, akkor a leginkább szembetűnő tünetek a fejfájás, különböző izomgörcsök, fáradtság és kimerültség, lelki nyugtalanság, étvágyhiány és akár az elhidegült lábfej is. Persze ez nem minden jel, ami az észleléshez vezethet minket, de ezen tünetek közül legalább egy-kettőt biztosan tapasztalni fogunk.

Ha ezek alapján, akár már most ráeszméltünk arra, hogy elképzelhető szervezetünkben a magnéziumhiány, semmi ok az aggodalomra, ugyanis természetesen kezelhető a probléma.

Hogyan kezeljük a magnézium hiányt?

Ha nem gondoljuk súlyosnak a dolgot – természetesen jobb, ha ezt orvos dönti el – otthoni kezelés is lehetséges, különböző készítményekben, ételekben való magnéziumbevitellel. Előnyben részesülnek az olajos magvak, zöld leveles zöldségek, különböző halfélék. Abban az esetben, ha súlyosabb magnéziumhiány kerül szóba, mindenképpen forduljunk orvoshoz, de a magnéziumos étrend-kiegészítők, akár az azt tartalmazó testápolók is nagy valószínűséggel végezhetnek remek feladatot a szervezetünkben lévő magnéziummennyiség helyreállításában.

Magnéziumhiány ide vagy oda, azzal tesszük magunknak a legjobbat, ha mindig odafigyelünk a megfelelő magnéziumbevitelre és az egészségünkre. Ne várjuk meg a tüneteket, előzzük meg őket!

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!