A lakóhelyeden jellemző a szmog? Ilyen hatással lehet rád!

112
smog

A levegőszennyezés emberi szervezetre gyakorolt ​​hatásai a szennyezőanyag típusától, az ártalom hosszától és mértékétől, valamint más tényezőktől függően változnak. Természetesen nem mindegy, hogy az egyén milyen más egyéni egészségügyi kockázatoknak és szennyező anyagoknak van kitéve, hiszen a stresszor együttes hatásait is meg kell vizsgálni. Ha belvárosi lakásban élsz, vagy sokat közlekedsz dugóban feltétlenül tudnod kell, milyen következményekkel számolhatsz. Sőt! Cikkünket akkor is érdemes elolvasnod, ha a belvárosba költözés lehetőségét fontolgatod.

A két legelterjedtebb légszennyezési típus a szmog és a korom.
A szmog a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkezik. A korom apró vegyszerek, talaj, füst, por vagy allergének részecskéiből kerül a levegőbe. Forrásuk tulajdonképpen megegyezik: mindkettő autókból, teherautókból, gyárakból, erőművekből, égetőművekből, egyéb motorokból származik. Így már jobban meg tudod ítélni, hogy találkozol -e velük.

A szmogos lakókörnyezet várható hatásai

A szmog irritálhatja a szemet és a torkot, valamint károsíthatja a tüdőt, különösen a gyermekek, idősek és a szabadban dolgozó vagy testmozgást végző emberek esetében. Az asztmások, allergiások tüneteit fokozhatják, esetleg asztmás rohamok is felléphetnek.

A korom legapróbb részecskéi behatolhatnak a tüdőbe és a véráramba, ezáltal súlyosbíthatják a hörghurutot, szívrohamot, akár a halált is felgyorsíthatják.

Természetesen a várostól elszakadva is lehet a levegőben olyan anyag, ami ártalmas az egészségünkre, vagy kellemetlen tüneteket okoz. A manapság divatos, városi vonzáskörzetbe telepített lakóparkok gyakran autópályák ölelésében helyezkednek el és a csodálatos környezet ellenére igen szennyezett levegőt kap az új házzal vagy lakással, aki nem elég szemfüles.

Bizony a pollennel és a penésszel is számolni kell. A fák, gyomok, fűből származó penészgombák és allergének a levegőbe is felszállnak. Évről évre tapasztalhatjuk, hogy a klímaváltozás súlyosbítja hatásaikat, az éghajlatváltozás pedig meghosszabbítja a pollentermelési szezont. Következményei az orrfolyás, köhögés, szemviszketés és egyéb tünetek, melyektől egyre többen szenvednek.

Senki sem akar egy gyár, olajfinomító, mérgező hulladéklerakó vagy más szennyező helyszín szomszédságában élni. Ennek ellenére világszerte emberek milliói teszik ezt, ezzel óriási kockázatot vállalnak a légúti betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a neurológiai károsodások, a rák és egyéb egészségügyi problémák szempontjából.

Tippek a légszennyezettségi hatások csökkentésére

  • Magas szennyezettségi értékek esetén, korlátozd azt az időt, amit a gyerekekkel a szabadban, vagy kültéri sportolással töltesz. Általában az ózonszint reggelente alacsonyabb.
  • Ha a szabadban sétálsz, sportolsz, tartózkodj a lehető legtávolabb az erősen forgalmas utaktól. A kinti program után zuhanyozz le, mosd ki a ruháid, hogy eltávolítsd a finom részecskéket.
  • Használj légszennyezettség-ellenőrző eszközt.
  • Használj fényvédőt. Amikor az ultraibolya sugárzás átjut a legyengült ózonrétegen, bőrkárosodást és bőrrákot okozhat.

Az egészségtudatosan megválasztott élőhely meghosszabbíthatja az életedet. Jól gondold meg, mit választasz otthonodnak.