A lélek és a természet kapcsolata

283
lélek és természet

Talán mind átéreztük már a környezet lelkünkre gyakorolt hatását. Az egészségtudatos életmód részévé vált a lélekápolás, amiben nagy segítségünkre lehet a természet.

A japán eredetű shinnin-yoku napjainkban egyre nagyobb érdeklődésre tart számot. Ezt úgy tudjuk leginkább elképzelni, mint egy nagyon  lassú erdei sétát, végig éber figyelemmel. Kinyitjuk lelkünket, átengedjük magunkat a természetnek, felébresztjük magunkban a gyermeki kíváncsiságot. Tulajdonképpen ez nem más, mint a   természetjárás és a mindfulness különös kölcsönhatásának eredménye. 

A stresszkezelésnek egy nagyon hatékony (outdoor) módja. A két-három órás lassú séta során az erdőfürdő vezetője kapcsolódási lehetőségeket ajánl fel a résztvevőknek. Figyelmüket teljes egészében próbálja a természetre irányítani. Kutatások szerint eredményesnek bizonyul  a stressz csökkentésben is, de hasznos az immunerősítésben és a mentális zavarok, mint mint hangulati zavarok, szorongás, kiégés csökkentésében.

Gyakorolhatjuk a hétköznapokban

Önálló gyakorlatként is végezhető az úgynevezett „csendes ülés”.  Ennek lényege, hogy egy könnyen megközelíthető helyre rendszeresen visszajárunk és csak csendben szemléljük a természetet. A pszichológusok szerint már 20 perc természetben eltöltött idő is csökkenti  a stressz szintet. Ez igazán nem sok, fordítsunk magunkra ennyi időt és figyelmet. Ha megoldható hetente legalább kétszer járjunk vissza a természetbe. 

Hogyan vigyük haza a természetet?

Van olyan élethelyzet, amikor nincs lehetőségünk élni ezzel a tökéletes módszerrel. Ebben az esetben utánoznunk kell az ott megélt élményt. Az alábbiakban adunk néhány tippet arra, mit tehetünk ilyenkor.

  •  Hívjuk segítségül képzeletünket vagy nézzünk természetfilmeket, fotókat. De egy csodálatos poszter is megteszi! Kapcsolatot teremthetünk akár szobanövényekkel, ásványokkal és mindezt a hatást tetőzhetjük illóolajokkal. 
  • Természetben talált dolgokból alkossunk számunkra kedves tárgyakat
  • Csodáljunk meg egy természet ihlette műalkotást, zenét,szobrot.
  • A világhálón elérhetjük a hang térképet, amely a világ különböző pontjainak erdei hangfelvételeit tartalmazzák.  (Pl. Timber Festival oldal.)
  • Vagy csak egyszerűen vigyünk haza egy szép falevelet, gesztenyét.

Már a világhírű pszichológus C. G. Jung is foglalkozott a gondolattal, hogy hová vezet a felgyorsult életmód, a gépek túlzott használata, a környezettől való elszakadás. Rávilágított, hogy számos  lelki betegség ered abból a tényből, hogy az ember leigázta a természetet és próbál attól teljesen elszakadni. „A lélek alapja a természet, és a természet teremtő élet.” – mondta Jung és milyen igaza volt!

 Ezek a gyakorlatok nem adják vissza a természet élményét ,de abban segítenek, hogy figyelmünket egyértelműen a természet atmoszférájára irányítsuk. Valamint rávilágítanak arra, hogy végső soron minden a természetből ered.