A kurkuma, mint fűszer és gyógynövény

5

Egyre gyakrabban kerül elő a magyar konyhákban is a többezer éves múlttal rendelkező kurkuma, ami főként fűszerként ismert, de emellett ajurvéda gyógynövény is. Hatóanyagának kémiai szerkezetéből adódóan antioxidáns, gyulladáscsökkentő és emésztőrendszert támogató hatást is tulajdonítanak neki.

Aki szereti az indiai ételeket, vagy szereti felfedezni a világ ízeit, tudatosabban főz, figyelve az alapanyagok egészségre gyakorolt hatásaira is, bizonyára rendszeresen használ és fogyaszt kurkumát. A jellegzetes sárga színe miatt könnyen felismerhető az éttermi fogásokon is. A sárga színért ugyanaz a molekula felelős, mint a neki tulajdonított jótékony hatásokért, ez pedig a kurkumin.

A kurkumát otthon leginkább krémlevesekhez, rizses egytálételekhez, csicseriborsós, lencsés fogásokhoz, currykhez és zöldséges ragukhoz használják, de sokan beletesznek smoothie-ba is egy csipetnyit. Nemcsak ízt, hanem színt is ad az ételnek, hiszen a narancssárgás árnyalat rögtön meghatározóvá válik. 

Az éttermek közül főleg az indiai, közel-keleti és távol-keleti konyhákra specializálódott helyeken kerül a tányérra kurkuma, de egyre több modern bisztró és egészségtudatos étterem is használja, például sárga rizs, fűszeres sült zöldség vagy leves formájában. A kurkumát ma már könnyű beszerezni: elérhető szinte minden élelmiszerboltban, általában por formájában, de ha kicsit különlegesebb, bio vagy frissen szárított változatot keresünk, akkor érdemes bioboltokban vagy keleti fűszerüzletekben nézelődni. A minőség között jelentős különbségek lehetnek, hiszen nem mindegy, milyen talajban termesztették, mennyire frissen őrölték, vagy hogy tartalmaz-e hozzáadott anyagokat. Ha igazi, intenzív színű és illatú kurkumát keresünk, egész biztosan jobban utána kell néznünk a beszerzési forrásnak.

étrend-kiegészítők

A kurkuma egyik legfontosabb hatása az antioxidáns hatás

Az antioxidáns hatás azt jelenti, hogy a kurkumában található kurkumin képes semlegesíteni a szervezetben keletkező szabadgyököket, azokat az instabil molekulákat, amelyek sejtkárosodást okozhatnak. A szabadgyökök természetes módon is képződnek például anyagcsere-folyamatok során, de a dohányzás, a légszennyezés, az UV-sugárzás vagy a stressz is fokozhatja a mennyiségüket. Ha túl sok szabadgyök halmozódik fel, az hozzájárulhat az öregedés gyorsulásához, valamint különféle betegségek, például gyulladások, szívbetegségek vagy daganatok kialakulásához. Az antioxidáns hatású vegyületek, például egyes vitaminok, növényi hatóanyagok vagy enzimek segítenek visszaállítani az egyensúlyt, így támogatják a sejtek védelmét, hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, és lassíthatják a szervezet öregedési folyamatait.

A gyulladáscsökkentő hatásról, ezáltal számos betegség kialakulásának lehetséges megelőzéséről részletesen hallhatsz az alábbi videóban.