A fogszuvasodás stádiumai

294
aggódó nő

Fogszuvasodás alatt a fogat felépítő kemény szövetek erodálódását értjük, ami idővel elkezd terjedni a fog külső felszínétől a belseje felé. A fogszuvasodás elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia, a finomított cukrokban és szénhidrátokban gazdag táplálkozás, valamint az ezeket lebontó savtermelő baktériumok működése következtében keletkezik. A fogszuvasodás lassan alakul ki, különféle stádiumok követik egymást, amiket jó, ha fel tudsz ismerni.

Első fázis – A fehér pöttyök megjelenése

Kezdetben a fogszuvasodásra mindössze a fogfelszínen megjelenő krétafehér pöttyök utalnak. Ennek oka a fogakon lévő lepedék, valamint a kalciumhiány. A lepedékben lévő baktériumok az elfogyasztott ételekben lévő cukrot az anyagcseréjük segítségével átalakítják savvá, mely megkezdi a fogzománc anyagát.

Második fázis – Zománckopás

A következő fázisban a fogfelszín alatt elkezd megrepedni a fogzománc. Az ásványi anyagok természetes pótlása már nem tudja visszaépíteni azt, ezért ebben a stádiumban elváltozások keletkeznek a fog belsejében. Tovább folytatódik a szuvasodás, melynek következtében a fogfelület visszafordíthatatlan pusztulása következik be.

Harmadik stádium – A fogszuvasodás eléri a dentint

A dentin a fogzománc és a pulpa közti réteg. Kezelés nélkül a baktériumok által termelt savak tovább bontják a fogzománcot, melynek eredményeként a dentinhez közelít az elváltozás. Abban az esetben, ha ez megtörténik, akkor fogfájás jelentkezik, sőt az érintett fogban éles fájdalom tapasztalható.

Negyedik stádium – A fogszuvasodás eléri a fogbelet

A fogbél, vagyis a pulpa a fog központja, mely úgy nevezett odontoblaszt sejtekből és élő szövetekből áll. Ha a baktériumok elérik a fogbelet, akkor genny keletkezik, mely egyrészt folyamatos fogfájást eredményez, másrészt elpusztítja a fog belső idegeit és véredényeit. Ekkor csak a gyökérkezelés segíthet.

Ötödik stádium – Üregképződés

Sajnos, akinek a foga eléri ezt a stádiumot, annak komoly fájdalmakkal kell megküzdenie. Ha a fertőzés eléri a foggyökér csúcsát, akkor fennáll a veszély, hogy a kapcsolódó csontokra is áterjed. Nem ritkán a nyelv és az íny is bedagad, ezért a beszéd is nehézkessé válhat. Ekkor az egyszerű fogászati kezelés már nem elég, fogászati műtétet kell végrehajtani a betegen.

Hatodik stádium – Fogvesztés

Sajnos az utolsó stádiumban már nincs mit tenni, nem lehet megmenteni a fogat, így mindenképp foghúzásra kerül sor.

Elkerülhető a fogszuvasodás?

Határozottan! Sőt, bizonyos stádiumokban vissza is lehet fordítani. Fontos az alapos, fogközökre is kiterjedő szájápolás rutin kialakítása és betartása, illetve célszerű fluoridos fogkrémet alkalmazni. Ezenkívül törekedni kell a cukor és a szénhidrát bevitel csökkentésére. Ha a fogszuvasodás előrehaladott állapotban van, akkor sincs minden veszve, azonban mielőbb fel kell keresni egy fogorvost.