A fájdalomcsillapítás lehetőségei

346
Fájdalomcsillapítás

A fájdalom nagy úr, játszi könnyedséggel keríti hatalmába minden figyelmünket és képesek vagyunk mindent háttérbe szorítani azért, hogy megszabaduljunk tőle. Ilyenkor számunkra a legfontosabb a gyors fájdalomcsillapítás és ahogy a fájdalom növekszik, úgy válik egyre kevésbé fontossá, hogy mivel győzzük le, csak múljon végre el.
Pedig tudjuk, hogy a fájdalom a barátunk, szervezetünk védekező jelzése, figyelmeztet a minket ért támadásra, mint a riasztó kellemetlenül szirénázó hangja. Ritkán zargat minket feleslegesen. No de akkor mit kezdjünk vele?

Egyértelmű, hogy szenvedni nem érdemes, hiszen a mai orvostudomány már számtalan lehetőséget kínál a fájdalom enyhítésére. Az első lépés viszont, hogy a fájdalom okát tisztázzuk, hiszen az a leghatékonyabb, ha azt szüntetjük meg. Sajnos ez nem megy mindig azonnal, így a tüneti kezelésre is szükség van. A kíméletesebb módszerek hívei ebben az esetben inkább a természetes fájdalomcsillapítást helyezik előtérbe. De lássuk csak, milyen lehetséges módjai vannak a fájdalomcsillapításnak:

  • Gyógyszeres fájdalomcsillapítás
  • Természetes fájdalomcsillapítás
  • Érzéstelenítés

A fájdalom hatása rendkívül sokoldalú, komoly romboló hatással lehet életminőségünkre. Az általa kialakuló rossz közérzet negatív változásokat eredményezhet életünk bármely területén, tehát jobb mielőbb leszámolnunk vele.

Minél erősebb fájdalmat kell elviselnünk, annál jobban csökken a koncentrálóképességünk, türelmünk, feladatbírásunk. Ingerlékenyebbek leszünk és egyre  képtelenebbé válunk a munkára, autóvezetésre és minden másra. Legszívesebben begubóznánk egy sötét lyukba és senkihez sem szólnánk. Pedig e helyett jobb, ha a tettek mezejére lépünk és nem tűrünk tovább.

A fájdalom jellegéből is következtethetünk a fájdalom okára. A gyulladásokat általában lüktető fájdalom kíséri, szöveti károsodásnál égő fájdalom jelentkezik, a reumatikus fájdalom sajog, a vérellátás hiányát állandó, erős fájdalommal jelzi szervezetünk. A kisugárzó fájdalom megtévesztő lehet, mert ilyenkor nem tudjuk meghatározni a probléma pontos forrását, egészen máshol fáj, mint ahol képződik. Amikor a fájdalom erősségét kell meghatároznunk, legjobb, ha 0-10 pontig osztályozzuk, ez az orvosnak is hasznos információt nyújt.

Érdemes azt is megfigyelni, hogy a fájdalom köthető -e külső környezeti hatásokhoz, testhelyzethez esetleg bizonyos táplálékok elfogyasztásával.

Az erős fájdalomcsillapítókkal óvatosan kell bánnunk, ha fontos számunkra egészségünk.Fájdalomcsillapító leginkább akkor ajánlott, ha a megjelenő fájdalom oka ismert, esetleg a lefolyása is előre tudható, mint egy migrén esetében. Ilyenkor tudjuk, hogy nagyjából mire számíthatunk, meddig fog tartani az állapot, ami csak fájdalomcsillapítással tudunk elviselni.

Arra mindenképp figyelmeztető jelzésként kell tekinteni, ha a fájdalom a szokásosnál hevesebb, erősebb, vagy a megszokottnál tovább tart. Ebben az esetben nem tanácsos a fájdalomcsillapító adagját növelni, vagy erősebb szert keresni, hanem orvoshoz kell fordulni, aki kideríti, hogy mi súlyosbodás oka.

Akut fájdalomnak tekintjük, amikor rövid ideje tart, krónikusnak, amikor 3 hónapot meghaladó tünetről van szó. A hosszabb ideig tartó, nem múló fájdalom okát mindenképpen ki kell vizsgáltatni, mert a háttérben akár komolyabb betegség is állhat, ami idejében felismerve visszafordítható, gyógyítható, ezzel a fájdalom is megszüntethető. A mozgásszervi fájdalmak gyakran orvosolhatóak fájdalomcsillapítás nélkül is, például gyógytornával, ezért sem felesleges a kivizsgálás.

Fájdalomcsillapító fejfájásra

A fejfájás az egyik leggyakoribb hétköznapi fájdalom, amire sok esetben tényleg csak legyintünk. Meglepő, hogy ennek ellenére milyen sokféle lehet: lüktethet, hasogathat, szúrhat, nyomhat és – ahogy oly sokszor megfogalmazzuk – majdnem szétrobbanhat. A tanácsokkal, hogy mit tegyünk ellene, már tele a padlás és bizony nagyon jellemző, hogy ami az egyik embernek használ, azt a másik észre sem veszi.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

A fejfájásra gyakrabban használ az életmódváltás, mint azt gondolnánk, ezért célszerű először a lehetséges okok közül az ide vonatkozó, ránk jellemző hibákat feltárni, mint egészségtelen ételek fogyasztása, mozgásszegény életmód, túl sok kávé, stresszes életmód, túlterheltség, környezeti ártalmak (erős zaj, fény, ingeráradat, oxigénhiány).

A fájdalomcsillapító nem csak a gyógyszert jelentheti, jó néhány más módszert is kipróbálhatunk fejfájás esetén:

  • Nyugodt, csendes helyen egy kis lazítás, relaxáció.
  • Illóoljok párologtatása
  • A nyak-, hát-, stresszizmok nyújtása
  • Borogatás
  • Gyertyafényes fürdő
  • Friss levegő
  • Masszázs
  • Testünk átmozgatása, kíméletes sport
  • Gyógynövény alapú készítmények

Neuropátiás fájdalom

A neuropátiás fájdalomnál túlérzékenység lép fel, aminek következtében olyan dolog okoz fájdalmat, ami nem okozhatna. Az idegi eredetű fájdalmak tartoznak ebbe a csoportba, az okok az idegi ingerületvezérlés zavarára visszavezethetőek. Kialakulhat valamilyen sérüléstől, melyeknél a fájdalomcsillapítás szokásos gyógyszeres módja hatástalan lehet.

A problémát az okozza, hogy az idegek az ingerülettovábbítás feladatát helytelenül látják el, ennek következtében fájdalom lesz az ingerekre adott kóros válasz. Attól függően, hogy melyik típusú ideget érinti és az milyen funkciót lát el, lehet a neuropátia az izomműködést érintő motoros neuropátia, az érzékelésre kiható szenzoros neuropátia, vagy a belső szervekre ható vegetatív neuropátia. A típusokat akkor nehéz elhatárolni egymástól, ha több ideget érint a zavar.

Természetesen itt is a fájdalom kiváltó okát kell elsődlegesen megkeresni, ezután kezdődhet meg a célirányos kezelés. Neuropátiát okozhat cukorbetegség és kiválthatja az alkoholizmus, pajzsmirigy probléma, daganat, hiányállapot, fertőző betegség is.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal! 

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

Gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók

Fájdalomcsillapító fejfájásra

Ez állhat a vádlifájdalom hátterében

Az ízületi fájdalomcsillapítók hatásai?

Mi az a neuropátiás fájdalom?

A fájdalomcsillapítók fajtái