A csípős doktor

162
csalán

Bizonyára mindenkinek van néhány kellemetlen élménye a csalánról, amikor gyermekkorában véletlenül hozzáért vagy éppen beleesett. Ezek a csípős emlékek nyilván nem festenek jó képet a növényről, pedig megfelelően alkalmazva kifejezetten jó hatást gyakorol az egészségre. Leveleit szárítva, lefagyasztva vagy megfőzve fogyaszthatjuk.

Hogy miben rejlik a titok? A növény minden részén megtalálhatók a csalánszőrök, melyeknek érintése igen fájdalmas. Égő, viszkető érzést okoz, valamint apró kiütéseket. Ugyanis a csalánszőrök hangyasavat tartalmaznak  és a csalánszőrrel a bőrszövet alá kerül ez az igen maró hatású, színtelen folyadék. 

A csalán magas termetű, indás évelő növény. az egyik legismertebb gyógynövény.  Általában nedves erdőket, mocsarakat, szurdokerdőket és a nitrogénben gazdag talajt kedveli.

Csalánhoz kötődő hagyományok

Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat. De azt is tudjuk, hogy tea formájában már évszázadok óta fogyasztják. Főként ízületi megbetegedések ellen alkalmazzák. Ezen kívül vizelethajtó, erősítő, vértisztító hatású.  Gyökerei kivonatát tonikokban, samponokban és más hajápoló termékekben  alkalmazzák. Hajerősítő hatású, csökkenti a hajhullást.

De a konyhában is előszeretettel használják. Leveleit főzelékként fogyasztják, zsenge hajtásait levesekben és salátákban használják. 

Levelei és gyökere gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatású. Gyakran alkalmazzák epe-és máj bántalmakra. A növényből kisajtolt nedv rendkívül jól alkalmazható tavaszi tisztítókúránál, valamint a kiválasztó rendszert is felpezsdíti. 

Érdekesség, hogy a középkorban a kendert helyettesítették ezzel a növénnyel, belőle készítették a szöveteket és a fonalat. 

Milyen jó tulajdonságai vannak a csípős doktornak?

  • Igen gazdag tápanyagokban. Rengeteg vitamin található benne, többek között A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, K-vitamin. Valamint kalcium, vas, magnézium,foszfor, nátrium és egészséges zsírok, aminosavak.
  • A fentiek közül sok antioxidánsként funkcionál, azaz megvédenek a szabad gyököktől ,amelyek legyengítik a szervezetet  és gyorsítják az öregedést. 
  • Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
  • Gyulladáscsökkentő hatású. Olyan vegyületek találhatóak a növényben, melyek segítenek a természetes gyulladáscsökkentésben. 
  • Megoldást nyújthat a jóindulatú, enyhébb formájú prosztata problémára. 
  • Egészségesebbé teheti a májat. képes felvenni a harcot azokkal a méreganyagokkal, melyek a májat támadják.
  • Természetes vizelethajtónak is használható.

Fogyasztható szárítva, főzve, de kapszula formájában is, túladagolni szinte lehetetlen.