A Crohn betegség az emésztőrendszer betegsége

617
Crohn betegség

A Crohn betegség az emésztőrendszer krónikus, gyulladásos betegsége, mely ismeretlen eredetű. Többnyire a vékonybél és a vastagbél érintett, de bizonyos esetekben a tápcsatornára, a nyelőcsőre és a gyomorra is kiterjedhet. A betegség krónikus lefolyású, ami azt jelenti, hogy nem gyógyítható, a terápiás kezeléseknek köszönhetően azonban a tünetek enyhíthetők, egyes esetekben pedig huzamos ideig tartó panaszmentesség is elérhető. 

A Crohn betegség lelki okai

Hogy egész pontosan mi okozza  a Crohn betegséget még nem tudni.  Vannak, akik a lelki okokra vezetik vissza, de szakértők, a kialakulás hátterében többféle ok egyidejű fennállását valószínűsítik. Az egyik ilyen ok a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer) rendellenes működése, ezért a gyógyszeres kezelések egy része is ezt célozza.  Másik okként a környezeti hatások tehetők felelőssé, ezen belül is bizonyos kórokozók szerepét feltételezik a betegség kialakulását illetően. A környezeti tényezők között például a dohányzás szerepét is vizsgálták, megállapították,   hogy  a betegség lefolyását rossz irányban befolyásolja. A betegség kialakulásában genetikai tényezőket is feltételeznek, ezt támasztja alá, hogy a Crohn betegség örökletes lehet, hiszen családi halmozódást mutathat. 

Crohn betegség tünetei

A betegség fő tünetei a görcsös hasi fájdalom és a hasmenés.

Egyéb tünetek:

  • fogyás                                                   
  • végbélrepedés
  • végbélsipoly
  • bőrelváltozások 
  • ízületi fájdalom és gyulladás
  • szem egyes részeinek gyulladása.

A tünetek eltérő intenzitással lépnek fel változó időn keresztül. Bizonyos állapotok, vagy tevékenységek erősítik a tünetek megjelenését, mint a fertőzések, hormonális változások, a dohányzás vagy a stressz.  A tünetekre jellemző a változatosság, előfordul, hogy hosszú ideig csak enyhe formában jelennek meg, vagy teljes tünetmentesség állhat fenn. A tünetmentes időszakot viszont a bántalmak hirtelen megjelenése és felerősödése követheti.

A Crohn betegség szövődményei

Fontos, hogy a beteg tisztában legyen a Crohn betegség súlyosbodásának, szövődményeinek jeleivel, hogy tudja, mikor szükséges azonnal orvoshoz fordulnia, mert ezen esetekben azonnali kórházi kezelés válhat szükségessé. Ezek a jelek:

  • nagyfokú gyengeség érzet, szapora és gyenge pulzus, esetleg terhelésre jelentkező fulladás (súlyos vérszegénység tünete lehet),
  • súlyosbodó hasi fájdalmak,
  • ismétlődő, csillapíthatatlan hányás,
  • hidegrázás és láz.

A Crohn betegség kezelése

A betegség gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, immungyengítő gyógyszerek alkalmazásával, antibiotikumos kezeléssel, táplálék kiegészítéssel, súlyosabb esetben műtéti úton kezelhető. Műtétre akkor van szükség, amikor a gyógyszeres kezelésre egyes bélszakaszok nem reagálnak, ezért ezeket a szakaszokat el kell távolítani. Szintén műtét szükséges a betegség következményeként kialakuló tályogok és sipolyok gyógyításához, vagy a bélelzáródások oldásához. A vastagbél súlyos károsodása esetén annak teljes eltávolítására lehet szükség.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!