A felfázás tünetei életünk során többféleképpen jelentkezhetnek

264
felfázás

Felfázás? A tél rendszerint együtt jár azzal, hogy a hölgyek, de akár az urak körében is megnő a felfázások száma. Ennek köszönhetően a legtöbben a hideggel hozzák összefüggésbe a betegséget, pedig az olyan típusú felfázás bakteriális eredetű.

Sok mítosz kering a felfázásról, hogy télen vagy nyáron valószínűbb-e, hogyan betegedhetünk meg, lehetünk -e hajlamosak rá és hogyan lehet kivédeni. Először is nem árt, ha tisztában vagyunk a betegség jellegével.

Felfázás során baktériumok tapadnak meg és szaporodnak el a húgyhólyag nyálkahártyáján. A kórkép azért fordul elő leginkább nőknél, mert az ő húgycsövük sokkal rövidebb.

A felfázás tünetei

A betegség klasszikus tünete a gyakori vizelési inger, a fájdalmas ürítés vagy akár a véres vizelet. Továbbá vizelésnél szúró, égő érzés. Jelentkezhet hasi fájdalom, mely súlyos esetben akár a deréktájra is terjedhet.
A rossz szagú, esetleg zavaros vizelet okozója a genny.
Gyakori a hányinger, hidegrázás, súlyos esetben a láz.

A női felfázás tünetei

Nőknél a fenti tünetek ugyanúgy megjelennek. A betegség a nők felénél spontán meggyógyul, de ilyenkor is segíthet a bőséges folyadékbevitel, hiszen így a bőven termelődő, híg vizelet egyszerűen kimossa a húgyutakat. Makacsabb tünetek esetén gyulladásgátló gyógynövényekből, például orvosi medveszőlőből, csalánból vagy kamillából készített tea, esetleg tőzegáfonya szirup vagy tabletta fogyasztása ajánlott. Ha a tünetek néhány nap után sem enyhülnek jelentősen, akkor orvos által rendelt, rövid ideig tartó antibiotikumos kezelés a megoldás.

A felfázás tünetei férfiaknál

A megelőzés érdekében a férfiaknak is fokozott figyelem javasolt, mert a felsorolt tünetek náluk is jelentkezhetnek.

Így csökkenhetnek a felfázás tünetei

  • Tartsd be az intim higiéniás szabályokat.
  • Rendszeres tisztálkodással, kényelmes pamut fehérnemű viselésével csökkentsd a kockázatot.
  • Igyál sok vizet a nap folyamán.
  • Ha már érzed a kellemetlen tüneteket, igyál több tiszta vizet, gyógyteát.
  • Ha a kezelés ellenére is fennmaradnak a tüneteid vagy láz alakul ki, akkor urológushoz kell fordulnod, mert a gyulladás a vesevezetéken a húgyhólyag felől a vesébe “felszállva” vesemedence gyulladást is okozhat.

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy emelkedett azok száma, akiknél visszatérően alakul ki a betegség, ilyenkor a hajlamosító tényező kiderítése nélkülözhetetlen. A kezelést minden esetben bízzuk szakemberre, mert a félrekezelt felfázás is elfajulhat.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!