A kullancs elleni védőoltás

463
kullancs

Közeledik a tavasz és ezzel együtt a kirándulások, erdei túrák időszaka. Bármennyire is várjuk, tudnunk kell, hogy veszélyeket is hordoz magában, amire érdemes időben felkészülnünk.

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltás első két oltását mindenképpen érdemes a kullancsok tavaszi aktivitása előtt beadatni, még most télen, hiszen ez az időszak fertőzésveszély mentes. A legkorábban a második oltást követő 14 nap elteltével számíthatunk a védettség kialakulására. Hazánkban kétféle oltóanyag van forgalomban.

Az egyik típusú oltóanyag különválasztja a 1-12 éves korosztály és a 12 évnél idősebbeket. Az alapimmunizálás egy éven belül 3 oltásból áll. Annak érdekében, hogy hosszan tartó védettséget élvezzünk, az alapimmunizálás  után az első emlékeztető oltást három év múlva kell  beadatnunk. Majd 49 éves korig öt évenként újabb emlékeztető oltások szükségesek. Negyvenkilenc éves kor után az öt év három évre csökken. 

A másik fajta oltóanyag esetében létezik az 1-16 éves korú gyermekek részére, illetve a 16 év feletti személyeknek külön oltóanyag. Itt is három oltásra van szükség a védettség kialakulásához. A második oltásra 1-3 hónappal később kerül sor, majd a második oltás után  9-12 hónap múlva kerüljön sor a harmadikra. A gyors védelem kialakulásához a második oltás az első után tizennégy nappal adható be. Ennél az oltásnál a hosszú távú védettség érdekében 60 éves korig az első emlékeztető oltást a három adag után 3 évvel kell beadatni.  Az ezt követőket 3-5 évente. Amennyiben valaki hatvan év feletti, három évente ajánlott beadatni az emlékeztető oltást.

Javasolt azoknak, akik hosszabb ideig tartózkodnak a következő területeken: Finnország, Svédország, Németország, Balti Államok, Ausztria, Szlovénia, Svájc, Oroszország, Csehország, Magyarország.

Fontos tudni, hogy a kullancscsípés után egy hónapon belül nem szabad megkezdeni az oltások beadását.  Ez nagyon veszélyes lehet és haszna gyakorlatilag nincs. 

Nem javasolt:

  • Azoknak, akik súlyosan allergiásak a tojásfehérjére
  • Az egy évnél fiatalabb gyermekeknek

Milyen reakciók léphetnek fel az oltás után?

  • Rövid ideig tartó lázas állapot
  • Helyi bőrpír
  • Fejfájás

Fontos tudni, hogy az oltás nem véd a kullancsok által terjesztett másik betegségtől, a Lyme-kórtól. Mostanra kipróbáltak és hatékonynak találtak egy új oltóanyagot, ami lehetővé teszi  5-10 év múlva, hogy emberi oltóanyag készüljön a Lyme betegség ellen. Ami ugyan enyhébb lefolyású, de sokkal gyakoribb, mint a kullancsencephalitis. 

Az oltást minden esetben dokumentálni kell, a dokumentum pedig a páciens  birtokába kerül. Ez az úgynevezett oltási könyv.

Cikkünk ismeretterjesztő, informatív jellegű. Az oltással kapcsolatban konzultálj orvosoddal!