Vérnyomáscsökkentő tea

173
tea ivás

A magas vérnyomás gyakorlatilag népbetegség hazánkban. Rengetegen szednek gyógyszert a problémára, azonban érdemes tudni, hogy vannak természetes vérnyomáscsökkentő alternatívák. Ezek használatát megelőzően mindenképp érdemes konzultálni háziorvosoddal, tehát önkényesen ne kezdj helyettesítő megoldásba.

A magas vérnyomás

Ha a mért érték 140/90 Hgmm vagy ennél magasabb, akkor egyértelműen magas vérnyomásról beszélhetünk. Elsősorban az idősebb korosztály érintett, azonban fiatalabb korban is előfordulhat, ezért érdemes rendszeresen méréseket végezni. Ez azért is fontos, mert a magas vérnyomás szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, melyek végzetesek lehetnek. Kezelés nélkül az agyvérzés és szívinfarktus bekövetkeztének esélye nagy mértékben megnő.

Hatékony módszer a vérnyomás csökkentésére

A rossz hír, hogy nincs csodaszer. A jó hír viszont az, hogy nincs is rá szükség, mert van számos lehetőség, ami segít, vannak természetes vérnyomáscsökkentő módszerek. A magas vérnyomás ellen a leghatékonyabb módszer az életmódváltás. Ennek keretein belül ajánlott csökkenteni a sóbevitelt, egészséges, tápanyagokban gazdag élelmiszereket fogyasztani és rendszeres testmozgást végezni. Az olyan káros szenvedélyekről pedig, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás, jobb lemondani. Emellett a vérnyomáscsökkentő tea fogyasztása is sokat segíthet.

Vérnyomáscsökkentő teák

A vérnyomáscsökkentő gyógynövények egy részéből tea is készíthető.

A zöld tea fogyasztása elsősorban a benne lévő rengeteg antioxidáns miatt előnyös. Ezek segítenek a vérben lévő szabad gyökök leküzdésében, beindítják az anyagcserét, sőt a fogszuvasodás ellen is hatásosak. A rendszeres fogyasztásnak köszönhetően a magas vérnyomás csökken.

A hibiszkuszteát nem csak azért érdemes inni, mert rendkívül finom, hanem mert egészségre gyakorolt pozitív hatásai vannak. Kalóriaszegény, így nagyobb mennyiséget is bátran lehet belőle fogyasztani. Kutatások bizonyították, hogy a hibiszkusztea hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, illetve a megelőzésben is nagy szerepe van. Ezen kívül megfázás, magas koleszterinszint és érelmeszesedés esetén is hatékony lehet.

A fagyöngytea szintén különleges ízvilágáról ismert. Nagyon régóta használják különféle panaszokra, sőt sokan varázserőt tulajdonítottak neki. Hogy ennek mennyi alapja van, azt nem tudjuk, az viszont biztos, hogy a magas vérnyomás ellen alkalmazható, amit a  kutatások is alátámasztottak.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!