Természetes vízhajtó módszerek

531
természetes vízhajtó módszerek

A szövetekben felhalmozódott túlzott mennyiségű folyadék következtében kialakult duzzanat az ödéma. Az enyhe ödéma a legtöbb esetben magától elmúlik, de néhány esetben vízhajtóval kell kezelni a kialakult kellemetlen állapotot.

Nem kell rögtön pirulák után nyúlni, ugyanis létezik számtalan természetes módszer a vízhajtásra. Egyes gyógynövények és fűszerek bizony remek szolgálatot tehetnek, hiszen alkalmasak a szervezetben felgyülemlett felesleges folyadék eltávolítására. Nézzünk ezek közül a varázslatos gyógynövények közül néhányat:

Koriander

Kutatások igazolják, hogy a koriander kivonata egyrészt vérnyomáscsökkentő hatású, másrészt vízhajtóként is remekül működik. Különféle saláták, ételek fűszerezéséhez használják levelét és a magját is.

Gyermekláncfű

Érdekesség, hogy a gyermekláncfű virága, levele és a gyökere is ehető. A tradicionális orvoslásban már igen régóta használják. Sok kálium található benne. Kapszula és folyadék formájában is kapható. Természetes vízhajtóként tartják számon.

Petrezselyem

Az egyik legismertebb vízhajtó hatású növény. Kivonatából kapszulát készítenek. Mivel nagyon erőteljes vízhajtó, ezért terhes vagy éppen szoptató nőknek nem ajánlatos.

Csüdfű, más néven Asztragalusz gyökér

Levesek fűszerezésére használják, de készülhet belőle tea is. Valamint kapszula formájában is beszerezhető. Fokozza a vizelet kiválasztását, és segít megszabadulni a szervezetnek felesleges nátriumtól.

Édeskömény

Íze finom, ánizsos jellegű. Levele, magja és gumója egyaránt ehető. Kutatások igazolják erőteljes vízhajtó hatását, ezért -akár a petrezselyem esetében terhes nőknek és szoptató anyáknak nem ajánlják.

Csalán

Kutatások igazolják, hogy képes csökkenteni az ödémás duzzanatot. A csalánból készült főzet felgyorsítja az anyagcserét , így hamarabb távozik a szervezetből a felesleges salakanyag. Másrészt vízkiválasztásra serkenti a veséket.

Szúrós csodabogyó

Vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatása van. Kimutatták, hogy javítja az erek átjárhatóságát. Valamint nagyon hatékonynak tartják a lábfejek vizesedése esetén.

Gesztenye

Viszonylag enyhe vizelethajtó tulajdonsága van. Viszont olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a vénák erősítését szolgálják. Visszeres lábak esetén kiváló megoldás lehet.

fokhagyma kapszula

Fekete és zöld tea

A tea koffeint tartalmaz, ami szintén vízhajtó hatású.

Nézzünk néhány vizelethajtó gyümölcsöt és zöldséget:

  • zeller
  • szőlő
  • görögdinnye
  • spárga
  • hagyma
  • bogyós gyümölcsök
  • fokhagyma
  • paprika

És végül még egy tipp: mivel a citromlé is természetes vízhajtó, kezdjük a napot egy bögre meleg, citromos vízzel. Váljék egészségükre!

A gyógynövények hatásairól Gyógynövények rovatunkból sok érdekes és hasznos információt megtudhatsz.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!