Sporttal megőrizhető a lelki egészség

215
sport

Egy online felmérést követően, melyben a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogyan hat az emberek fizikai aktivitása a lelkiállapotukra, az eredmények azt mutatták, hogy nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is jobb állapotban vannak azok, akik rendszeresen sportolnak.

A jó hír ráadásul az, hogy a testmozgás típusa és helyszíne nem befolyásolta az eredményt, a lényeg csakis az aktivitás. A szabadban való mozgás, sétálás, kerékpározás, túrázás éppúgy segít fenntartani a lelki egészséget mint ahogyan a beltéri, uszodai, edzőtermi sportolás.

A felmérésben az is kiderült, hogy sokkal stresszesebbek azok a személyek akik csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem sportolnak, mint azok akik rendszeres testmozgást végeznek. A mozgásszegény életmódot folytatott egyének 49%-nál jelentkeztek enyhe depressziós tünetek, de sajnos volt olyan is, akinek már kezelésre szorult a lelki állapota, melyhez nagyban hozzájárult a mozgáshiány. Ezen felül testsúly növekedésről is sokan beszámoltak.

A felmérést követően kijelenthetjük, hogy az inaktív személyek testi és pszichés állapota valószínűleg gyengébb, mint a mindennapos testmozgást végző egyéneké. Sportolj, hiszen sporttal nem csak a fizikai hanem a  lelki egészség is megőrizhető.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. A megfelelő szakemberrel való konzultáció ad teljes képet a témakörről!