Miért alakul ki az endometriózis?

235
endometrózis

A termékeny korban lévő nők 5-15 százaléka szenved endometriózistól, ami sok esetben terméketlenségüket is okozza. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen és a kezelésénél is változóak az eredmények. Aki érintett, az pontosan tudja mivel jár és milyen nehéz elviselni az olykor komoly intenzitással jelentkező tüneteket.

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méhnyálkahártya a méh üregén kívül is megjelenik. A különböző területeken felgyülemlett véres váladék sokféle panaszt, többek között  erős fájdalmakkal járó menstruációs görcsöket okoz.

Az endometriózis tünetei

  • fájdalmas menstruáció
  • meddőség

Amennyiben érinti a bélrendszert:

  • székrekedés
  • véres széklet
  • véres vizelet
  • alhasi fájdalom

Tüneteire jellemző a bizonyos mértékig megfigyelhető ciklikusság.

Az endometriózis okai

Azt, hogy miért alakul ki, még nem sikerült biztosan megállapítani, de elméletek már vannak a magyarázatára.

Az egyik legelterjedtebb az úgynevezett „retrográd menstruáció” elmélet. A menstruáció során keletkezett véres váladék nem csupán a külvilág felé távozik, hanem a petevezetéken át a hasüregbe. Ezzel a sejteknek alkalma nyílik a hashártyán, illetve a belső szervek falán megtapadni, osztódni, így kialakul egy szövet, ami a későbbiekben ugyanúgy viselkedik, mint a méh belső fala. Előfordulhat a sejtek szóródása révén, hogy távolabb eső szerveken is kialakulhat az elváltozás.

A petefészekben kialakuló kór hozza létre az úgynevezett csokoládécisztákat, melyek nem mások, mint véres váladékkal teli tömlők. Fájdalmasak és terméketlenséget okoznak.

A kismedence elváltozásai fájdalmas közösüléssel járnak, valamint erőteljes menstruációs görcsökkel. Amennyiben a húgyhólyag is érintett, tapasztalható vizelési fájdalom, véres vizelet. A bélrendszer érintettsége esetén, székrekedés, fájdalmas székelési inger.

Az endometriózis diagnosztikája

A legpontosabb és egyben leghatékonyabb vizsgálati eljárás a laparoscopia, melynek során a alaposan átvizsgálják a hasüreget, valamint lehetőség van szövettani vizsgálatra. Kiegészítő vizsgálatként UH, CT, MRI vizsgálatokat végeznek.

A leggyakrabban javasolt kezelési mód a laparoscopos sebészeti beavatkozás. Fájdalomcsillapításra gyógyszeres kezelés javasolt. A kezelés célja, elsorvasztani hormonális úton a kialakult nyálkahártya-szigeteket. Az időben felismert endometriózis, eredményesebben kezelhető.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!