Mi okozhat elviselhetetlen fájdalmat a talpunkban?

1628

A fájó talpak nem csak a sporttevékenységben akadályoznak meg minket, hanem a mindennapokat is megnehezítik, hiszen a fájdalom miatt hamar elmegy a kedvünk attól, hogy akár csak egy métert is közlekedjünk. Sokan nem is tudják, hogy mi okozza a kellemetlen fájdalmat és hogyan hívják ezt a jelenséget.

A probléma pontos neve, talppárna fájdalom

A lábujjak alatti területen jelentkező kellemetlenség neve talppárna fájdalom, melynek hátterében számos ok állhat. Nem egyetlen lábujjhoz köthető, mivel a teljes talppárnában jelentkezik. A duzzanat sem ritka, azonban a leggyakoribb tünet a fájdalom, amely lehet tompa, de akár égő, szúró is. Sokan nem veszik kellőképp komolyan a problémát a kezdetekben, hiszen kibírható kellemetlenségről van szó eleinte, azonban idővel a fájdalom erősebbé válhat és a talp egyéb területeire is kiterjedhet.

Mi okozhat talppárna fájdalmat?

A problémát a lábfej túlzott terhelése is okozhatja, mely akár lúdtalphoz, illetve a hosszboltozat lesüllyedéséhez vezethet. A magassarkú cipők rendszeres viselése, az állómunka, de futással járó sporttevékenység közbeni túlzott megerőltetés is túlzottan megterhelheti a lábfejet.

De, akár genetikai problémák következtében is jelentkezhet a fájdalom. Ez az egyik legrosszabb opció, ugyanis ezen nem igazán lehet változtatni.

Állás és járás közben testünk teljes súlya a lábfejre nehezedik. Jelentős túlsúly esetén ez komoly megterhelést jelent, így fennáll a veszélye a különféle deformitások kialakulásának.

Az egészséges boltozatú lábfejben a testsúly három ponton oszlik el, melyek a sarokcsont, valamint a kislábujj és a nagylábujj alatti középcsont fejecse és talppárnája. Abban az esetben, ha a harántboltozat lesüllyed, akkor a súly a három középső lábujj alatt lévő középcsont fejecsére is kiterjed. A harántboltozat süllyedés lehet örökölt probléma, de akár időközben is kialakulhat a már említett futással járó sportok, álló munka vagy magassarkú cipő hordása általi terhelés miatt.

Hogyan kezelhető a probléma?

A megelőzés elsősorban attól függ, hogy mi váltja ki a fájdalmat. A kényelmes cipő és a lábfej pihentetése mindenképp fontos. Sokszor már pár nap alatt is enyhíthetők a kellemetlenségek házi módszerekkel, mint például a talpmasszázs vagy a lábfürdő. Viszont, ha nincs javulás, akkor mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!