Hogyan befolyásolja a D-vitamin az immunitást?

64
immunrendszer

A múlt télen a koronavírus erősebb hullámaival kellett szembenéznünk és védekezésként sokat emlegették a D-vitamint, mondván erősíti az immunitást. De valójában segítheti -e a D-vitamin a vírusfertőzés elleni védelmet?

Jótékony hatásai nem kérdésesek a szervezetünkben napfény hatására termelődő D-vitaminnak. A nyári napsütésben alig napi fél óra elég ahhoz, hogy megfelelő szintű legyen szervezetünkben a D-vitamin. A szükséges mennyiség, amihez a napfény hatására hozzájuthatunk 2000 nemzetközi egység naponta. De mi újság télen, amikor a napozásra nem sok lehetőségünk van? Akkor is szükségünk van erre a mennyiségre, tehát az állapotunk fenntartása érdekében valahogy pótolnunk kell.

A D-vitamin bekerülhet a szervezetünkbe élelmiszerekkel vagy vitaminkészítményekkel. Az utóbbi mennyiségét nyilván sokkal könnyebb követni. Az orvosok a téli hónapokban 1000-2000 egységnyit javasolnak, hiszen valamennyihez az élelmiszerek által is hozzájutunk.

Fontos a hiány megelőzése, mert ez a vitamin nagy szerepet játszik az egészséges csontszerkezet megtartásában, az izomerő fenntartásában és bizony hozzájárul a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképességéhez is. Egyértelműen pozitív hatása van a felső légúti betegségek esetében. A télen jellemző megbetegedések, mint a megfázás, influenza és más koronavírusok által is okozott felső légúti betegségek könnyebben leterítenek minket, ha alacsony a D-vitamin szintünk. A felmérések szerint pedig nagyon sokaknál alakul ki D-vitamin hiány a téli időszakban.

Mivel megfelelő D-vitamin szinttel ellenállóbbak vagyunk, oda kell figyelnünk arra, hogy ne alakuljon ki hiány a szervezetünkben. Ha a D-vitamint vitaminkészítményekkel szeretnéd pótolni, akkor látogass el a allnutrition.hu/D_vitamin-k1066.html webhelyre és válaszd ki a neked megfelelőt. Választható praktikus és kényelmes lágy kapszula, remek étrend-kiegészítő, ami könnyen fogyasztható. Emellett elérhető a drops, ami folyékony formájú készítmény. 2000 és 4000 IU tartalmút is találsz, attól függően, mire van szükséged.