Gondot jelent a szorongás leküzdése?

1669
szorongás leküzdése

Az emberi élet velejárója a szorongás, a félelem, az idegesség, melyek teljesen normális emberi reakciók az új, váratlan, számunkra ismeretlen élethelyzetekre.
Szorongást élhetünk át például egy vizsgaszituációban, vagy egy nyilvános fellépés során, de bármilyen lelkileg megterhelő helyzetben is.

A szorongás nem más, mint vélt vagy valós helyzetekre adott érzelmi reakció. Érdekes, hogy nem maga a helyzet váltja ki, hanem annak értékelése. Ha egy párkapcsolatban rettegünk párunk elvesztésétől, ez egy vélt helyzet. Ha valamilyen oknál fogva elveszítjük szerelmünket, az már valós helyzet. Mindkét szituáció erőteljes szorongást, idegességet, szomorúságot válthat ki.

A gyógyszeres kezelés csak nagyon súlyos esetben javasolt, természetesen a szakember segítsége elsődleges. A szorongás oldására természetes növényi kivonatokat sokan használnak jelentős eredménnyel. Javul a közérzet, csökken a feszültség és az élet különböző kihívásait máris egy új szemüvegen keresztül szemléljük.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

A szorongás fajtái

Mindkét szorongás típus: a pozitív és a negatív szorongást is feszültséget okoz.

Pozitív szorongásról akkor beszélünk, ha maga a szorongás az adott személyre pozitív hatást gyakorol. Például egy teljesítményt kívánó helyzetben – vizsgán, versenyen – jobban szerepel.

Negatív szorongás pedig akkor érint bennünket, ha az előzővel ellentétben a szorongás a teljesítmény romláshoz vezet. Ilyenkor az illető szinte teljesen megbénul, az adott helyzetben.

A szorongás tünetei megnyilvánulhatnak:

  • testi
  • lelki
  • gondolkodásbeli
  • viselkedésbeli területeken.

A szorongás tünetei

Igen különböző formákban, egyénenként eltérően jelentkezhetnek a tünetek.

A szorongás testi tünetei:
szájszárazság, heves szívdobogás, arc kipirulása, izzadás, hasmenés, mellkasi szorító érzés, vázizomzat megfeszülése, rossz alvásminőség, összeszorult gyomor, nyelési nehézségek, légszomj.

A szorongás különböző módszerekkel oldható, viszont a szorongás helytelen kezelése újabb problémákhoz vezethet. Különösen nagy veszélyt jelent az alkohol és az indokolatlan gyógyszerszedés, amik könnyen függőséget okozhatnak. A szorongásos zavarokhoz gyakran társul depresszió is, ezért nagyon fontos a megfelelő orvosi kezelés.

A szorongás különböző típusai:

  • szociális fóbia
  • agorafóbia
  • specifikus fóbia
  • pánikzavar
  • generalizált szorongás

A szorongó ember viselkedése gátlásos, mozgása ügyetlen, mimikája színtelen, tekintete aggódó, keveset mosolyog, állandóan nyugtalan, kerüli a társas kapcsolatokat.

A szorongás befolyásolja az énképet és az önbecsülést. Nagyon veszélyes, hiszen az ilyen ember nem áll ki saját érdekei mellett, nem tartja fontosnak magát, mindenkit maga elé helyez. Ugyanakkor rendkívül érzékeny , gyakran és könnyen megsértődik. Indulati zavarai gyakran romboló hatással vannak társas kapcsolataira. Teljesítményhelyzetben a szorongó ember alul teljesít, döntései meghozatalában bizonytalan.

Tippünk: ha valóban tiszta növényi hatóanyagot keresel, kattints ide  Stress Control kapszula

Az igazán jó étrend-kiegészítőket az usamedical.hu oldalon találod.

Mindent összevetve a krónikus szorongás változatos tünetekkel, számtalan módon zilálja szét a személyiséget. Ezért nagyon fontos ,hogy időben észleljük és amennyiben szükséges, megfelelő orvosi segítséget kapjunk.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!