Felismered a gluténérzékenység jeleit?

176
gluténérzékenység

A vékonybél krónikus, felszívódási megbetegedése a gluténérzékenység. Bizonyos gabonafélékben megtalálható növényi fehérje a glutén, ami érzékenységet vált ki egyes embereknél. Hosszú ideig lappanghat, éppen ezért nehezen felismerhető. A tartós kóros állapot még így is felszívódási zavarokhoz vezethet.

Vannak úgynevezett gluténhez kapcsolt betegségek, vagy glutén függő betegségek. Ilyenek a cöliákia (lisztérzékenység), és a búzaallergia is. Kialakulásuk hátterében több tényező és különböző okok állnak.

A cöliákia egy örökletes, autoimmun betegség. Azzal jár, hogy az étkezés során bevitt glutént a szervezet nem tudja feldolgozni és a vékonybél nyálkahártyájában ellenanyag termelődik.
A búza allergia esetében a búza fehérjéire adott kóros immunválasz okozza a problémát. A gabona eredetű élelmiszer ebben az esetben allergénként viselkedik.

A gluténérzékenység tünetei változatosak lehetnek és bármely életkorban jelentkezhetnek:

  • Elhúzódó hasmenés, haspuffadás
  • Étvágytalanság , esetleg fogyás
  • Zsírfényű széklet
  • Tejcukor érzékenység
  • Korai fogromlás, a fogzománc károsodása
  • Rendszeresen előforduló afta a szájban

Egyéb tünetek, melyek nem az emésztőrendszert érintik:

  • Nem megfelelő vas-és B12 felszívódás
  • Fejfájás, fáradékonyság
  • Súlyproblémák
  • Körömtöredezés, hajhullás
  • Izomfájdalom, izomgyengeség
  • Menstruációs problémák
  • Csontdeformitás, csontritkulás
  • Pikkelysömör kialakulása különböző testrészeken
  • Csalánkiütéshez hasonló hólyagok a bőrön.

Gyermekek esetében leginkább abban nyilvánul meg, hogy a gyermek gyakorlatilag „éhezik”, hiszen az elfogyasztott táplálék egy része nem szívódik fel.

A gluténérzékenység tünetei gyermek korban:

  • Étvágytalanság
  • Hasmenés, hasfájás
  • Visszamaradott fejlődés
  • Vérszegénység, sápadtság
  • Megkésett nemi érés

A gluténérzékenységre jelenleg gyógymód nem létezik, de megfelelő diétával jól karban tartható. Diatetikus által meghatározott étrend követése mellett a szervezet képes regenerálódni. A diéta sajnos egy egész életre szól.

Amit semmiképpen ne fogyasszunk gluténérzékenység esetén: rozs, búza, árpa, durumbúza, tönkölybúza, továbbá azok az élelmiszerek, amelyek ezeket az összetevőket tartalmazzák.

Az egészséges életmódról: gyógynövényekről, immunerősítésről, a lelki egészségról itt olvashatsz bővebben.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!