Egy kellemetlen betegség, ami 40 év körüli nőknél jellemzőbb lehet

235
betegségek tünetei

Olyan betegségről van szó, aminek az első tüneteit jellemzően 40 éves kor körül tapasztalhatják a hölgyek.  Ez a progresszív szisztémás szklerózis. Nem gyógyítható, de idejében felismerve lefolyása kedvezőbb lehet és a tünetek súlyosbodása csökkenthető.

A betegség első jele a Raynaud-jelenség, melynek során az ujjakban leáll a véráramlás a pár perc erejéig tartó rohamok idejére. Az ujjak elfehérednek, amelyekben az élet csak lassan tér vissza. A kialakult zsibbadás és fájdalom idővel megszűnik. A betegek egy részénél megjelennek egyéb tünetek is míg másoknál a későbbi időkben sem okoz gondot  az egész szervezetre kiterjedő tünetegyüttes, viszont a betegség fokozatosan, lassan súlyosbodik, terjed. 

A változások nem csak az ereket érintik, a kötőszöveti sejtek túlzott aktivitása miatt nagy mennyiségű kollagén termelődik, így az ujjakon látható bőr vastagodás a belső szerveken is végbemegy. A túlzott kollagén termelés tulajdonképpen „megfojtja” a szöveteket.

A betegség súlyosbodó tünetei

Az elváltozás egyre jobban terjed, idővel érintheti a nyak, az arc bőrét, valamit az al- és felkart egyaránt.  A szájnyílás kisebbé válik, a mimikai mozgások tere beszűkül. Fekélyek jelennek meg az ujjbegyeken, az ujjak lemerevednek, begörbülnek.  Ennek következtében a mozgás korlátozódik. A kötőszöveti megvastagodás több belső szerven is megfigyelhető lesz: tüdő, szív, vese, gyomor valamint a bélrendszer is érintetté válik, a szervi működés lényegesen romlik. Az ennek következtében kialakuló nyelési nehézség, légzészavar, elégtelen tápanyag felszívódás, vagy akár szívelégtelenség már komoly tüneteket produkál.

Fontos a korai felismerés és a kontroll

Az immunműködés gátlásával a kedvezőtlen immunfolyamatok visszaszoríthatóak, így a betegség rosszabbodása is megfékezhető. Fontos a keringési zavar csökkentése, a kötőszövet megvastagodásának kezelése. A kezelés természetesen egyénre szabottan történik és attól is függ, hogy a beteg éppen melyik stádiumban jár.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a beteg pszichéjére, hiszen a külső elváltozások, valamit a terhelhetőség csökkenése hatással van a pszichés állapotra. Nagyon fontos a belső szervi tünetek változásainak kezelése. Ennek érdekében szükséges az évenkénti kontroll, de ha a beteg állapota úgy kívánja, ez lehet gyakoribb is.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!