Az étrend segíthet a bipoláris zavar egyes tüneteinek enyhítésében

117
omega 3

Egy új kutatás szerint bizonyos zsírsavak étrendbe állítása javíthatja a bipoláris zavarban szenvedők hangulatváltozásait. Bipoláris zavarban szenvedő embereket vizsgáltak, majd tanulmányt készítettek az eredményekről.

A vizsgálati alanyok fele 12 héten keresztül étrendi tanácsadást kapott, és meghatározott ételeket evett. Csökkentették a kísérleti csoport omega-6 zsírsav-fogyasztását a vörös hús, a tojás és bizonyos olajok korlátozásával, és növelték az omega-3 zsírsavak fogyasztását lenmag és zsíros hal hozzáadásával.

A résztvevők naponta kétszer kérdőívet töltöttek ki hangulatukról, fájdalmukról és egyéb tüneteikről okostelefonokon. Azoknak, akik követték a kísérleti étrendet, pozitívan változott a hangulatuk.

Rendszeresen vérmintát vettek, hogy megmérjék a résztvevők zsírsavszintjét, és megbizonyosodjanak arról, hogy rendesen betartották -e az étrendet.

Végül a kutatók azt találták, hogy a kísérleti étrend javította a bipoláris zavarban szenvedők hangulatváltozásait. Így a vizsgálat alapján feltételezik, hogy összefüggés lehet az omega-3 zsírsavakban gazdag halételek fogyasztása és a bipoláris zavarok alacsonyabb előfordulási gyakorisága között.

A diagnosztizált bipoláris zavarral élő emberek drámai változásokat tapasztalhatnak hangulatukban, energiaszintjükben és alvási szokásaikban. Ezek a hangulatváltozások magukba foglalhatnak mániás epizódokat, amelyek során a személy extrém felindultságot vagy ingerlékenységet érez. A bipoláris depresszió epizódjait szomorúság és reménytelenség kíséri.

Bár nem minden bipoláris zavarral érintett képes megváltoztatni az étrendjét és nem biztos, hogy mindenkinél javulást eredményez. A tudományos ismeretek viszont hasznosak lehetnek és segítséget is nyújthatnak.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!