Az alvászavar tünetei nappal is jelentkeznek

592
alvászavar tünetei

Talán már mindannyiunkkal előfordult, hogy a reggeli ébredésnél nem éreztük kipihentnek magunkat. Pedig időben lefeküdtünk este, elég időt tölthettünk alvással, mégis fáradtan, elcsigázottan ébredünk. Ennek persze számtalan oka lehet, ami még nem nevezhető betegségnek. 

A rossz alvás ártalmatlan okai:

  • napközbeni stressz hatás
  • magánéleti megoldatlan gondok
  • vizsgadrukk

Ha ezek, vagy ehhez hasonló szervezetünket érő hatások megoldódnak, általában a tünetek is egy csapásra eltűnnek és ismét pihentetően alhatunk.

Életünk és egészségünk nagyon fontos szükséglete az alvás. Mindennapi teendőink elvégzésében is fontos szerepe van a kipihentségnek. Hiszen ki tud fáradtan, kialvatlanul is épp úgy helytállni az élet területein, mint kipihenve? Ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire, mert nem biztos, hogy csak egy egyszeri „nem aludtam jól” áll a háttérben. Elsődleges, hogy felismerjük a betegséget és amennyiben szükséges, orvosi segítséget kérjünk az alvászavar kivizsgálásában és gyógyításában.

Az alvászavarnak is, mint minden betegségnek jellemző, meghatározó tünetei vannak. Az éjszakai tünetek egyértelműbben felismerhetőek és azok generálják a nappali kellemetlen tüneteink nagy részét.

Az alvászavar nappali tünetei lehetnek:

  • nappal túlzott aluszékonyság,
  • hirtelen hangulatváltozások,
  • képzelgések, hallucinációk,
  • bizonytalanság, mert keressük az alvásprobléma okát, 
  • viselkedés változás,
  • akár magas vérnyomás, vagy pajzsmirigy betegség is jelentkezhet,

Mindenképpen lépni kell a megoldás irányába, ha az alvászavar huzamosabb ideje áll fenn. Egy tipp lehet, hogy olvasd el korábbi, bővebb cikkünket: Így küzdhetsz meg az alvászavar tüneteivel

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk magunkon, vagy a környezetünk számol be megváltozott viselkedésünkről, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulnunk, hogy felismerje alvászavarunkat. 

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

Így küzdhetsz meg az alvászavar tüneteivel

Pavor alvászavar

A nyugtalan alvás okai nem mindig a környezetünkben keresendőek

Az álmatlanság lelki okai nálad is felismerhetőek?

Az éber alvás okai megszüntethetőek