Autoimmun betegségek

324
autoimmun betegségek

Az autoimmun betegség jelentése

Sokan nem tudják még, hogy mi az autoimmun betegség. Akkor beszélünk autoimmun betegségről, ha a szervezet nem ismeri fel saját sejtjeit, illetve a felismerő rendszer működésében zavar keletkezik. Ilyenkor lépnek  működésbe a védekező mechanizmusok.

Az autoimmun betegség tünetei

Felismerése kifejezetten nehéz dolog, mert tünetei igen szerteágazóak. Gyakori a láz, változó ízületi panaszok, fogyás, fáradékonyság. Általában először 15 és 44 éves kor között jelentkezik.

Egyszer aktív, máskor elmúló szimmetrikus, kis-ízületi panaszok, melyeket láz, fogyás és fáradékonyság kísér. Főként a kisebb ízületek mellett, apró bőr alatti fájdalmas csomók jelennek meg.
Más esetekben a bőrön kiütések jelentkeznek, a száj nyálkahártyáján fekélyek, herpesz szerű elváltozások mutatkoznak. Gyakran több fajta, egy időben megjelenő bőrtünet jellemzi, melyeket a kis erek gyulladása kísér. Ehhez társulhatnak szem panaszok, hasi panaszok, máj-és lépmegnagyobbodás, a savós hártyák gyulladása.

Az immunrendszer feladata az, hogy a szervezetbe kerülő minden sejtet, ami nem saját, felismerjen és ha szükséges, akkor eltávolítson. Viszont védettséget kell élvezni az olyan sejteknek, amelyek az egyed szempontjából kívánatosak. Ilyenek a magzati sejtek, vagy a bélcsatornában található, emésztést segítő hasznos baktériumok.

Ha ez a rendkívül bonyolult rendszer valahol hibássá válik, annak következménye kétféle lehet. Az első, amikor a védekezőképesség meggyengül és öröklött vagy szerzett immunhiányról beszélünk. Ennek formái: genetikai immunhiány, gyógyszeres kezelés okozta károsodás, de akár HIV fertőzés is okozhatja.

A másik formája az, ha a saját sejtek felismerő rendszerében keletkezik zavar.
A betegség jellegzetessége, hogy kisebb-nagyobb elváltozások jelennek meg, távol és egymástól független helyen, kiváltó okát azonban nem ismerjük.

Napjainkban már mintegy nyolcvan féle autoimmun kórt ismerünk.

Autoimmun eredetű betegségek

  • A szklerózis multiplex
  • Az 1-es típusú cukorbetegség
  • A Hashimoto féle pajzsmirigygyulladás (a pajzsmirigy alulműködésével jár)
  • A basedow-Graves betegség (a pajzsmirigy túlműködésével jár)
  • A Sjögren -szindróma (a nyálkahártya és a szem szárazságával jár)
  • A dermatomiozitisz, a polimiozitisz, a szisztémás progresszív szklerózis

Az autoimmun betegség legyőzése

Az autoimmun betegségek véglegesen nem gyógyíthatóak, viszont egyre hatékonyabban kezelhetők.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!