A Borderline személyiségzavar

789
Borderline személyiségzavar

A Borderline személyiségzavar igen összetett és bonyolult mind a környezet, mind az érintett betegek számára. Viselkedésük kiszámíthatatlan, szélsőséges. Érzelmileg labilisak. Környezetük gyakran szenved tőlük, feszegetik  a határokat, elviselhetetlenek.

Érdekesség, hogy a pszichiátriára kerülő betegeknél 30-40 % valamilyen fokú diagnosztizálható személyiségzavarral rendelkezik. A Borderline szindróma az átlagnépesség 2-3%-át érinti, a nőknél háromszor gyakoribb az előfordulása, mint a férfiaknál. 

A Borderline személyiségzavar jellemzői

A borderline megnyilvánulása lehet az önsebzés, de akár az öngyilkosság is. Az öngyilkosságra hajlamos borderline személyiségek  alapvető érzelmi állapota szélsőségesen negatív, együtt jár a reménytelenség, értéktelenség, tehetetlenség érzésével. Saját élet problémáikkal szemben sikertelenek, de személyközi problémáikat sem tudják kezelni. Valódi megoldásokért általában a környezetükhöz fordulnak. Magabiztosabbnak tűnhetnek, mint amilyenek valójában, ugyanis tele vannak gátlással, szorongással. Munkahelyi teljesítményük szintjét képtelenek hosszan fenntartani. 

Jellemző, hogy a negatív érzelmek szabályozásában tartós nehézségeik vannak. Gyakori, hogy apró sérelmekre, igen intenzíven reagálnak. Nagyon sebezhetőnek érzik magukat  és ezért általában  a környezetüket hibáztatják, másokkal szemben azonban irreális elvárásaik vannak. Előfordulhat, hogy haragukat önmaguk felé fordítják, öngyűlöletet éreznek.

Borderline szindróma a kapcsolatokban

Problémát okoz számukra a rendszeresen visszatérő depresszió, szorongás, ingerlékenység és harag.  Gyakran élik át  a személyközi kapcsolatok zavarát. Kapcsolataikban a túlzott idealizálás és a leértékelés között ingadoznak, jellemzi őket az intenzitás és a káosz. Nehezen zárják le meglévő kapcsolataikat, ugyanakkor mindent megtesznek azok szétrombolására. Pozitív alap hangulatú, stabil kapcsolatokban élve viszont jól teljesítenek.  Főbb tüneteik közé tartozik a belső üresség és az unalom érzése. Igyekeznek másokat befolyásolni, manipulálni körmönfont eszközökkel. Ez az eszköz a legtöbb esetben az öngyilkossággal való fenyegetőzés.

Borderline személyiségzavar diagnosztikai kritériumok szerinti ismérvek:

  • Egyedüllétre való képtelenség
  • Érzelmi labilitás, konfliktusokkal teli kapcsolatok
  • Önkárosító cselekedetek és impulzivitás

Híres borderline személyek: József Attila, Marilyn Monroe

Megfelelő kezelés mellett a zavar akár teljesen rendeződhet, ezért nagyon fontos a pontos diagnózis. A terápia gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésre épül.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!