Szemölcs vagy vírusos szemölcs

547
szemölcs

Gyakori bőrprobléma a szemölcs, ráadásul elég makacs jelenség. A szemölcs eltávolítása a legegyszerűbb megoldás a problémára, de fontos tisztázni az okát, eredetét.

Létezik vagy 50 féle szemölcs típus, beazonosítása éppen ezért csak szakorvosi feladat lehet. Előfordul kemény, rétegezett és puha, lógó szemölcs is, közös jellemzőjük, hogy vírusfertőzés által kerülnek a bőrre. A kórokozók könnyebben hatolnak be és késztetik fokozott osztódásra a hámsejteket, ha apró sérüléssel, izzadt, nedves bőrrel és a láb deformitásaival találkoznak. Ezek az állapotok tehát segítik megjelenésüket, elszaporodásukat.

HPV szemölcs

A vírusos szemölcs, avagy HPV szemölcs kiváltója a humán papilloma vírus. Mivel növelheti a méhnyakrák kockázatát és laphámrákot is okozhat, nagyon fontos a szakszerű, alapos szemölcs eltávolítás, melyet bőrgyógyász szakorvos, nőgyógyász végez.

Könnyen megfertőződhetünk, ha éppen az immunrendszerünk valami miatt leterhelt és fürdőben, edzőteremben, közös zuhanyzóban, pezsgőfürdőben, vagy családon belül a közösen használt papucsban, törölközőn találkozunk a kórokozóval. Gyakori jelenség a tömeges megjelenés egy adott területen.

A szemölcs megelőzésének lehetőségei

  • Tiszta, pamut fehérnemű, zokni,
  • jól szellőző cipő,
  • a bőr szárazra törlése,
  • kizárólag saját használatú törölköző, papucs,
  • a köröm-, lábápolók, lábbelik rendszeres fertőtlenítése.

A szemölcs eltávolítás lehetséges módjai

Leggyakrabban a közönséges szemölcs a talpon, az ujjakon, tenyéren, térden, könyéken fellelhető. Eltávolítása a kellemetlenség miatt fontos, míg a nemi szemölcs típusától – a nemi szervek környékén található kávébarna kinövésektől – a méhnyakrák kockázata miatt elengedhetetlen megszabadulni. A szemölcs eltávolítás módja függ a típustól, szakorvos dönt a beavatkozás mikéntjéről a lehetséges módszerek alapján.

A szemölcs eltávolítás módjai

  • Szemölcs fagyasztás,
  • sebészeti szemölcs eltávolítás,
  • elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás,
  • szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása.

Szemölcs ellen természetesen gyógyszertárban recept nélkül is hozzájuthatunk a szemölcs eltávolítás célját szolgáló készítményhez, szemölcs ecsetelő, szemölcs fagyasztó sprayhez, de bőrgyógyász szakorvos diagnózisa nélkül nem tanácsos belevágni a kezelésbe.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalja a fenti tünetek valamelyikét, konzultáljon orvosával!