Milyen vitaminokra van szüksége egy nőnek?

106
női vitamin

Próbálsz egészségesen élni és odafigyelsz arra, hogy mit eszel? Kerülöd a nehéz ételeket és inkább zöldségeket rágcsálsz? A chips nyilván a múlté, a hamburgerről és a bacon szalonnáról már nem is beszélve. A kóla csak orvosi tanácsra jöhet szóba és igyekszel minél több tiszta vizet magadba önteni.

Mégsem vagy benne  biztos, hogy elegendő ásványi anyag jut a szervezetedbe?

A női szervezetnek öt alapvető vitaminra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön. Nézzük melyek ezek:

  • Kalcium
    Az egészséges csontozat kialakulásában játszik fontos szerepet. A nők életében különösen fontos, hiszen 40 éves kor felett fokozatosan veszítünk csontjaink kalcium tartalmából. Ez pedig csontritkuláshoz vezet, ami igen kellemetlen tünetekkel jár. A kalcium egyebek mellett csökkenti a puffadást vagy a vizesedést, valamint normalizálja a vérnyomást. Megfelelő kalcium bevitele mellett még  a súlygyarapodás is megelőzhető! Melyek azok az élelmiszerek amik tartalmazzák? Például a sovány tej, natúr joghurt, a brokkoli, parmezán vagy eidami sajt, mandula. 
  • Vas
    A szervezet megfelelő oxigén ellátásáért felelős. Honnan lehet felismerni egy vashiányos nőt? Fáradékony, szemei karikásak, sápadt. Nem a legjobb ajánlólevél! Pedig a nőknek sokkal több vasra van szükségük, hiszen a menstruáció során rengeteg vas távozik a szervezetből. Ezt főként a húsfélékben találod meg. De a borjú ,csirke vagy a sertésmáj is jelentős mennyiségű vasat tartalmaz.
  • Folsav
    Ez a B-vitaminfajta leginkább a terhes nők barátja. Elengedhetetlen az egészséges terhességhez. A nők számára azért is fontos a folsav, mert ezáltal megelőzhető a szívbetegségek, valamint a bélrák kialakulása. Miben található?  Tartalmazza például a vörösbab, narancslé, spenót, spárga, barna rizs.
  • E-vitamin
    Az egyik legjobb immunerősítő vitamin. Komplex védelmet nyújt a rákos megbetegedések és a szívproblémák  ellen. Miben lelhető fel? Megtaláljuk például az avokádóban, napraforgómagban, és a margarinban.
  • Kálium
    Elengedhetetlen a megfelelő szívműködéshez, valamint normalizálja a vérnyomást. Hiánya szívritmuszavart okozhat, valamint szívizom ernyedéshez vezet. A koleszterin szintet is nagyban befolyásolja. Fellelhető például a dióban, banánban, narancsban, tejben, paradicsomban, sovány sertéshúsban.

Kapható a kereskedelemben már olyan nőknek készült multivitamin készítmény, amely biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyagokat a női szervezet egyedi igényeinek megfelelően.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!