Hogyan távolítsuk el biztonságosan a kullancsot?

278
kullancs

A kullancsok apró, ízeltlábú élősködők, amelyek világszerte megtalálhatók. Elsősorban állatok vérével táplálkoznak, de embereket is megcsíphetnek. Különösen veszélyesek, mert számos betegséget, például Lyme-kórt és vírusos agyvelő-, agyhártya gyulladást terjesztenek. A kullancsok nedves, árnyékos területeken élnek, mint például erdőkben, réteken és kertben.

hirdetés

Hol szedhetjük össze a kullancsokat?

A kullancsokat leggyakrabban természetjárás során szedhetjük össze, különösen erdős, bokros területeken, valamint magas fűben és aljnövényzetben. Kerti munkák, piknikek és szabadtéri sporttevékenységek során is találkozhatunk velük. Fontos, hogy mindig viseljünk megfelelő ruházatot, és használjunk kullancsriasztót, ha ilyen helyeken járunk, valamint rendszeresen ellenőrizzük testünket és háziállatainkat. Ha mégis összeszedtünk egyet, azt mielőbb távolítsuk el! A legtöbb esetben kár az időt húzni azzal, hogy orvoshoz fordulunk.

A Semmelweis Egyetem oktatóvideója részletesen bemutatja a kullancsok eltávolításának helyes módszerét. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb lépéseket:

Eszközök előkészítése: Szükség lesz egy finom hegyű csipeszre vagy speciális kullancs-eltávolító eszközre, a lényeg, hogy a kullancs testét semmiképp se szoríthatjuk össze, csak a bőrhöz legközelebbi fej részt szabad megcsípnünk vele. Erre szolgál a speciális csipesz, ami a videóban bemutatásra kerül.
Megfogás és eltávolítás: Óvatosan, egyenesen húzva kell eltávolítani a kullancsot, ügyelve arra, hogy ne nyomjuk össze a testét, mivel ez fertőzést okozhat.
Sebtisztítás: Az eltávolítás után fertőtleníteni kell a csípés helyét alkoholos oldattal.
Megfigyelés: Figyelni kell a csípés helyét néhány hétig, és ha bőrpír vagy egyéb tünetek jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni.

Fontos, hogy a kullancs eltávolítása után az eszközt is fertőtlenítsük, és a kullancsot megsemmisítsük. A videó hangsúlyozza, hogy ne használjunk olajat, krémet vagy más anyagot a kullancs elfojtására, mivel ezek növelhetik a fertőzés kockázatát.

A megfelelő technika alkalmazásával jelentősen csökkenthetjük a kullancsok által terjesztett betegségek kockázatát.

Íme a videó!