Diasztolés vérnyomás

1635
Diasztolés vérnyomás

A magas vérnyomás manapság népbetegség. Ismérve, hogy a legtöbb esetben mind az első érték (szisztolés), mind a második érték (diasztolés) magas, ami az úgynevezett “per” érték. Az idősebbeknél jellemző a féloldalasan magas érték, de sajnos manapság a fiataloknál is előfordul ez a jelenség és minden esetben kezelést igényel, hiszen szív-és érrendszeri betegség.

A magas vérnyomás típusai:

Két csoportját ismerjük, úgy különböztetjük meg őket, hogy az első vagy a második érték magasabb. Mindkét esetben a 140/90 Hgmm a határérték.

  • izolált szisztolés hipertónia
  • izolált diasztolés hipertónia

Az izolált szisztolés hipertónia kialakulása életkoronként változó, hiszen fiatal korban legtöbbször a fokozott szimpatikus idegi aktivitás miatt jön létre, míg idősebb korban a rugalmasságát elvesztő érfal okozza, ami általában az érelmeszesedés miatt alakul ki. Az 50. életév betöltése után gyakran diagnosztizálják ezt a fajta vérnyomás problémát.

Az izolált diasztolés hipertónia esetén a második érték magasabb. Kutatók foglalkoznak már hosszú ideje a jelenséggel, de egyenlőre a pontos kiváltó okokat nem sikerült feltárniuk. Az orvosok sokáig nem is tekintették komoly problémának, hiszen ritkábban fordul elő. Bebizonyosodott viszont, hogy ugyanazon betegségek rizikóját hordozza, mint a szisztolés hipertónia.

A két típus közös ismérvei, hogy jelentősen növeli:

  • a stroke,
  • a szívinfarktus,
  • a szívkoszorúér szűkület,
  • a szívelégtelenség

kialakulásának valószínűségét.

Amennyiben többször is azt tapasztaljuk, hogy bármelyik értékünk magasabb a határértéknél, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. Fontos, hogy felmérjük a szervezet általános állapotát és kiderítsük, honnan ered a probléma.

A kezelés csak akkor lesz eredményes, ha a célérték meghatározását az adott személy állapotához igazítjuk. Ehhez általában szükséges a gyógyszeres kezelés, valamint az értékeket rendszeresen felül kell vizsgáltatni a súlyosabb következmények megelőzése érdekében.

Jelentős szerepe van:

  • a laborvizsgálatoknak a nyugalmi EKG-nak,
  • a 24 órás vérnyomás mérésnek,
  • valamint a terheléses EKG-nak és más kiegészítő vizsgálatoknak.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!