Cukorbetegség tünetei bőrön

4933
Cukorbetegség

A cukorbetegség napjaink egyik legsúlyosabb népbetegsége, ami évről évre egyre több embert érint. Magyarországon több mint 1 millió ember küzd jelenleg is vele.

A cukorbetegség hatással van a belső szervek működésére és befolyásolja a test külső jegyeit is, valamint növeli a bőrproblémák kialakulásának lehetőségét. Mindennek az az oka, hogy a magas vércukorszint következtében a szervezetben az átlagosnál több vizelet képződik. Ez nyilván fokozott folyadékvesztéssel jár, ami kellemetlen viszketést, bőrszárazságot idéz elő.

Ha a betegség károsította az idegvégződéseket, vagy csökkentette a véráramlást, akkor nő a bőrproblémák kialakulásának valószínűsége.

A cukorbetegség okozta bőrproblémák a következők:

  • Diabéteszes termopátia: a bőrön vörösesbarna foltok jelennek meg.Kerek vagy ovális formájúak.
  • AZ NLD (necrobiosis lipoidica diabeticorum): az esetek többségében a sípcsont felett indul, pirosas és kiálló pöttyökkel, melyek növekedni kezdenek. Közepük fényes sárga lesz, széleik kiemelkednek. Ezeket a kis fekélyeket vékony bőr borítja, melyek ha kifakadnak, igen fájdalmasak.
  • Acanthosis nigricans: sötétbarna, kiemelkedő elváltozások a bőrön. A leginkább a nyak hátulsó felületén.
  • A granuloma annulare: lehet bőrszínű, vörös vagy vörösesbarna kiemelkedés a bőrön. Gyűrű-vagy ív alakú.
  • Diabéteszes hólyagok: nem okoznak fájdalmat, az égési hólyagokhoz hasonlóak. A legtöbb esetben hegesedés nélkül gyógyulnak.

A diabétesz esetében feltétlenül vércukor beállításra kell törekedni, így elkerülhető a folyadékvesztés.
Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (naponta legalább 2 liter), így megőrizhető a bőr hidratáltsága. Rendszeres testmozgás esetén is különösen figyelni kell arra, hogy legyen nálunk víz, hiszen ilyenkor a mozgás miatt testünk az izzadással sokkal több vizet veszít.
Ajánlatos langyos vízben fürdeni, majd ezt követően a testet hidratáló testápolóval bekenni, különösen ügyelve a testhajlatokra.
Lehetőség szerint kerülni kell a szélsőséges időjárási tényezőket, mint: szél, erős napsütés, nagyon hideg idő. Ajánlatos a hidratáló, valamint fényvédő krémek használata.

Ha bármely bőrproblémát felfedezzük testünkön, vagy úgy érezzük, hogy kialakulóban van valamelyik az említettek közül, érdemes azonnal felkeresni a kezelőorvost, vagy bőrgyógyászt.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!