Az indiai téli cseresznye

339
ashwagandha

Hallottál már az „indiai téli cseresznye” vagy az „indiai ginzeng” szóról? Ezek az ashwagandhára utaló gyakori kifejezések. A Withania Somnifera – közismertebb nevén ashwagandha – egy gyógynövény. Évezredek óta használják. A modern világ már kapszulába zárja hatóanyagait. De lássuk csak, hogy mi történik, ha naponta fogyasztasz belőle.

Annak idején leginkább az ájurvédának nevezett indiai orvoslásban használták az ashwagandhát. Úgy vélték, hogy a gyógynövénynek rendkívüli egészségügyi előnyei vannak. Ma stresszoldó megoldásként keresik és csak nemrég került a figyelem középpontjába. Mi történne, ha napi rendszerességgel szednénk ezt a növényi kiegészítőt?

Az Ashwagandha azon „adaptogén” gyógynövények kategóriájába tartozik, melyek különféle egészségügyi előnyökről ismertek. A gyógynövényt évezredek óta használják világunk délkeleti részein, elsősorban Indiában. Az Ayurveda legfontosabb gyógynövénye, amely Indiában ősi orvoslási gyakorlat. Az Ashwagandhát Rasayana néven használják, olyan gyógyhatású növénynek vélik, amely elősegíti a fiatalos energiát, javítja a mentális egészséget és növeli a boldogságot (NCBI). Fejfájás, láz és duzzanat kezelésére is használják.

Az Ashwagandhát a kígyómarások esetén is alkalmazzák, mert azt tapasztalták, hogy megakadályozza a méreg terjedését az érintett területen. A növény virágait afrodiziákumnak tekintik és a legutóbb a tudósok arra jutottak, hogy az ashwagandha fogyasztása növelheti a nők termékenységét és a férfiak spermaszámát. Persze erről hivatalos álláspont nem született.

Tippünk: ha valóban tiszta növényi hatóanyagot keresel a bélrendszer számára kattints ide → KSM 66 Ashwagandha kapszula

Az igazán jó étrend-kiegészítőket az usamedical.hu oldalon találod.

Kattints a képre és a kedvezmény is a tiéd lehet!

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

További feltételezett hatásai:

  • Stresszoldó
    Kiterjedt kutatások folytak az ashwagandha szedésének a testi stresszre gyakorolt ​​hatásairól. A kutatás mind meggyőző bizonyítékokkal érkezett vissza arra vonatkozóan, hogy azok, akik ashwagandha-kiegészítőt szedtek kevésbé voltak stresszesek, mint azok, akik nem szedtek kiegészítőt egy kontrollált vizsgálati csoportban (NCBI).
  • Fokozott izomnövekedés és erő
    Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy az ashwagandhát szedőknek a placebót szedőkkel szemben, jelentős mértékben nőtt az összereje és izomtömege, emellett csökkent a testzsírszázaléka (NCBI).
  • Fokozott termékenység nőknél, férfiaknál magasabb spermiumszám
    A gyógynövény jelentősen növeli a férfiaknál a tesztoszteronszintet, a nőknél viszont nincs hatással a tesztoszteronra, így nem kell aggódni emiatt (NCBI). A Withania somnifera nem csak az anyagcsere-pályák enzimaktivitását és az energia-anyagcserét indítja újra, hanem serkenti a szeminális plazma metabolitjainak és a szaporodási hormonoknak a harmonikus egyensúlyát is meddő férfiakban (NCBI).

Az ashwagandha napi szedésének nincsenek jelentős mellékhatásai, a nap bármely szakában bevehető.

Ha a növényt összetörjük és vízzel elkeverjük, pasztaként használhatjuk és a gyulladt ízületekre dörzsölhetjük. Emellett folyadék, por, levél és virág formájában is fogyasztható. A kapszula bevétele a leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a növény minden előnyét kihasználjuk. A kapszula bevételekor a növényi kivonat szinte azonnal lebomlik, és bejut a véráramba – az ashwagandha körülbelül 15 perccel a fogyasztás után kezd hatni. Ha feketeborsot adunk az ashwagandha tablettákhoz, azzal akár 200%-kal növeljük a biológiai hozzáférhetőséget.

Az Ashwagandha évezredek óta létezik, és hatásait már régóta ismerték korai őseink. Nekik a földből táplálkozva kellett túlélniük. A tudósok a mai napig egyre többet tudnak meg arról, hogy mit is kínál ez az értékes növény.

Viszont mindig fontos orvoshoz fordulni a problémákkal és csak az orvos egyetértésével ajánlott a táplálékkiegészítő erejét és hatékonyságát kipróbálni.

Forrás: https://usamedicalshop.com/what-happens-when-you-take-ashwagandha-daily/

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Nem tekinthető terápiás javaslatnak. Ha panaszaid vannak, konzultálj orvosoddal!