Amit jó, ha tudsz a kollagén hatásairól és hiányáról

378
kollagén hatásai

Mi is az a kollagén?

A kollagén egy bizonyos fehérje, mely az emberi és az állati bőrben, kötőszövetekben fedezhető fel. Görög és francia eredetű szavakból áll össze. A görög „kólla” szó ragasztót, a francia „géne” pedig termelést jelent. Magyarul a kollagén egyfajta „ragasztó” a szervezetünkben, ami összeragasztja sejtjeinket és segíti funkcionalitásukat a testünk szöveteiben.

Miért is jó nekünk a kollagén?

Ha tapasztaltunk már ízületi fájdalmakat, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a porcokban lévő kollagénhiány állt a háttérben. A kollagén őrzi porcaink egészségét és akár le is lassíthatja öregedési folyamatainkat. Rugalmasabb bőr, fényes, erős haj és köröm. Ezek mind eredményei lehetnek az elegendő kollagén bevitelnek. A csontoknak, inaknak és egyéb szöveteknek javítja, megőrzi egészségét. 1000 mg hidrolizált halkollagént könnyen emészthető formulában érdemes bevinni a napi adagban.

Mivel minél idősebbek vagyunk, annál inkább csökken szervezetünk kollagéntermelése, ezért jobb, ha egy bizonyos kor után odafigyelünk a pótlására. Ezzel megelőzhetünk különböző ízületi fájdalmakat és mozgásszervi nehézségeket. Nem véletlen az sem, hogy sportolók számára is gyakori kiegészítő az étrend mellé, hiszen ők is előszeretettel védik testük fizikai egészségét.

Érdekességként a kollagén a hegek ellen is jó, ugyanis nagyrészt kollagénből épülnek fel. Pótlásával megerősíthetjük a vérereket, amik még több kollagént termelnek majd, melyek így felépítik a természetes bőrt. Ezek mellett erősíti a bélrendszer, az agy és szív működését is.

Most már tudjuk, hogy a kollagén miért sokkal fontosabb, mint azt talán eddig gondoltuk. Számos pozitív hatása a testünk megannyi területen pótolhatatlan, így hát minden okunk megvan rá, hogy gondoskodjunk arról, hogy elegendő mennyiségben legyen jelen a szervezetünkben.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!