A megélhetési bizonytalanság lelki hatásai

520
megélhetési bizonytalanság

Ha valaki arról érdeklődik, milyen egzisztenciális szinten élünk, bizony elcsodálkozunk  és feltehetőleg meglehetősen indiszkrétnek tartjuk a kérdést. Általában ilyenkor valamilyen semleges választ adunk, hiszen nem szeretjük, ha a „pénztárcánkban turkálnak”. De vajon elgondolkodtunk már azon, hogy valójában anyagilag biztonságba érezzük -e magunkat? Illetve stabil -e az anyagi helyzetünk? Kapcsolódva pedig mindehhez felmerülhetnek azok a kérdések is, hogy milyennek látjuk a jövőnket, vagy mennyire érezzük magunkat kiszolgáltatva.

Érzéseink valószínűleg hosszú távú anyagi biztonságunkra, stabilitásunkra vonatkoznak.  Mások helyzetének folyamatos mérlegelése, saját magunkkal való összehasonlítása bizony állandó stresszt okoz számunkra. Biztonságérzetünk időnként kibillen egyensúlyából.

A pénz boldogít?

A mondás úgy tartja : „A pénz nem boldogít”. Az elménket áltathatjuk ezzel a szöveggel, de hiába, ha a testünk és a lelkünk nem ezt érzékeli. Az állandó feszültség  következtében pedig a krónikus  stressz állapotába  kerülünk. 

Gyakran emlékszünk vissza olyan időkre, amikor alig volt valamink és mégis boldogok voltunk. Ez nagyszerű, csak az a probléma, hogy ez már a múlt!

A gond az, hogy az állandó feszültség következtében immunrendszerünk és hormonrendszerünk egyensúlya felborul. Ez kisebb-nagyobb testi „nyavalyákban” nyilvánulhat meg, ami viszont egyértelműen visszahat közérzetünkre. Ilyenkor fizikailag gyengének érezzük magunkat, ingerlékenyebbek vagyunk, kialvatlanok,  folyamatos fáradtság gyötör bennünket.  Megjelennek az addig láthatatlan ráncok, hullani kezd a hajunk, visszatér a makacs herpesz és az allergiás tünetek. Ízületeink fájni kezdenek,  kevésbé tudunk koncentrálni, mindent elfelejtünk, összekeverünk. Mondanivalónkba gyakran belegabalyodunk, összekeverjük a szavakat, érthetetlenül fogalmazunk. Zavarodottságunkat érzékelve attól kezdünk félni, hogy ez a helyzet a munka rovására megy és előbb-utóbb elveszítjük az állásunkat. Ekkor pedig előlép a félelem, majd jöhet a pánik. 

Az anyagi biztonság elvesztése egészen odáig fajulhat, hogy rendkívül erős szorongást érzünk, pánikrohamaink lesznek. 

Hogyan előzhetjük meg a bizonytalanság okozta szorongást?

  • Mérjük fel valójában mit szeretnénk, mennyivel érjük be a lehetőségeinkhez mérten. Tudatosítsuk: „Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!”
  • Értelmezzük újra a számunkra fontos alapértékeket.
  • Gondoljuk át meglévő baráti kapcsolatainkat! Kik azok, akikre valóban szükségünk van? Nem kell mindenáron fenntartani már csak a fejünkben létező kapcsolatokat, melyek gyakorta igen csak egyoldalúak.
  • Mindig legyenek céljaink!!!!
  • Csempésszünk az életünkbe minél több humort, vidámságot!
  • Próbáljuk anyagilag több lábon állni!
  • Ha szükséges, merjünk segítséget kérni!

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!