Ezt próbáld ki, ha vékonyodik a hajad!

672
hajhullás

Néhanapján előfordul, hogy a hajkefédben találsz néhány hajszálat? Nos, ez teljesen normális. Ha azonban azt veszed észre, hogy a hajad ritkulni kezd, és a kihullott hajszálak egyre csak szaporodnak, akkor már másról van szó.

Az öregedés folyamata során minden ember tapasztalhat  hajhullást. Előfordul ezen kívül a haj elvékonyodása, illetve szerkezetének átalakulása. 

Életünk során a hajhagymák száma csökken, ezáltal hajunk sűrűsége változik. Ezek a változások teljesen normálisak. Férfiaknál a hajvonal visszahúzódásával jár a folyamat, azaz „Mikiegeresedik” az illető. Míg a nők esetében a hajukban lévő rész, szélesedik. 

Nézzük mi az oka a haj elvékonyodásának : 

  • Genetikai ok 

Mindenki hajlamos évek múltával a hajritkulásra. De amennyiben a családban előfordul hajhullás, kopaszodás, nagy valószínűséggel más családtag is érintett lesz.

  • Menopausa

A menopauza során bekövetkező hormonszint változás okozhatja  a haj elvékonyodását. Az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje csökken, a változás pedig hajhullást válthat ki.

  • A stressz

A hosszantartó feszültség, szorongás megviseli a szervezetet. Ebbe beleértendő a hajunk is. Ugyanis stressz hatására a kortizol hormon szintje megemelkedik, ami negatívan befolyásolja bőrünk és hajunk állapotát. De sajnos manapság  tapasztalható a Covid-19 miatti hajhullás is, mely nagyban hasonlít a stresszes állapothoz.

  • Gyógyszerek mellékhatásai

A rák, az ízületi gyulladás,a depresszió, a köszvény, szívproblémák és a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek mellékhatásai gyakran járnak a haj ritkulásával, a hajhullással. Márpedig ezek a problémák a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak.

  • Pajzsmirigy

A pajzsmirigy túl és alul működése is okozhat ilyen jellegű gondokat. De amennyiben megfelelő gyógyszeres kezelésben részesül a beteg, a probléma megszűnik.

  • Tápanyaghiány

Amennyiben nincs elég fehérje az étrendünkben, az idővel negatív hatást gyakorolhat hajunk minőségére.Mivel életünk során változik a bevitt tápanyag mennyisége, ez azt eredményezi, hogy kevesebb a hajra ható tápanyag. 

Mit  tehetünk a haj elvékonyodása ellen?

Derítsük ki, hogy mi áll a háttérben! Egyszerűen csak a kor előrehaladta, vagy valami mögöttes probléma, egyáltalán nem mindegy.

Ha probléma, azt mindenképpen kezelni kell! 

A hajhullás típusa minden esetben meghatározható. Lehet az kopaszodás, csomókban hulló haj vagy foltosodás. Fontos a kiváltó ok meghatározása! 

Kíméld a hajadat! Kerüld a túlfésülést, ne moss naponta hajat, mérsékeld a hajszárító használatát, illetve a hajsütőket, hajvasalókat!

A sűrítő kondicionálók, sprayk könnyen használhatók  és segítenek a dúsabb hatást elérni.