Ez a megoldás szerotonin pánikbetegség idején

2302
szerotonin pánikbetegség

A pánikbetegség egy elég nehezen felismerhető betegség, manapság sajnos egyre többen szenvednek tőle. A betegséget nem szervi elváltozás okozza, egészséges embereket is utolérhet a pánikroham, bárhol, bármilyen élethelyzetben kialakulhat. Egyedül, társaságban, de akár nyilvános helyen is. Rendkívül kellemetlen. Kiválthatja egy szorongással teli élethelyzet, tehetetlenség, bezártság, tömeg, vagy akár a jövőtől való félelem is.

Pánikbetegségről akkor beszélünk, ha a rohamok egy hónapon belül többször is megismétlődnek és alapvetően befolyásolják mindennapjainkat. A pánikbetegségről részletes, összefoglaló, A pánikbetegség tünetei és kezelése című cikkünkből  tudhatsz meg többet.

Tudományos kutatások sokasága vizsgálja a betegség kiváltó okait. Gyanakszanak egy kémiai molekulára is, melynek “hírvivője” valószínűleg a kelleténél alacsonyabb szintű. 

Arra következtetnek, hogy vannak olyan páciensek, akiknek pánikbetegsége hátterében ez áll, pontosabban szervezetükben nagyon kevés szerotonin termelődik. Az agyunkban zajló folyamatokhoz, ingerületátvivő anyagok szükségesek. Ezek közül az egyik a szerotonin, amely csökkenti a félelmeket és gondoskodik róla, hogy nyugodtan reagáljunk a külvilág ingereire. Hatására képessé válunk a belső nyugalomra, kiegyensúlyozottság érzésére, ezért egyszerűen “boldogság” hormonnak is nevezik.

A szerotonin hiányát megoldhatja:

  • a napfény, a szabad levegőn való mozgás is. Lehetőleg naponta fél órát mozogjunk, sétáljunk a szabadban. Még borult idő esetében is érdemes a szabadban tartózkodni, hiszen ilyenkor is természetes fényzuhany éri testünket.
  • Vannak élelmiszerek, melyek olyan alapanyaggal látják el szervezetünket, amelyből szerotonint tud előállítani. Ilyen például: a dió, mogyoró, hal, kemény sajtok, a banán és csokoládé fogyasztása kifejezetten ajánlott.
  • A B6-vitaminban gazdag ételek szintén hasznosak a szerotonin előállításában, mint a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek.

Látjuk tehát, hogy sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük az ebből az okból adódó pánikrohamokat. Vannak azonban olyan esetek amikor csak gyógyszeres kezeléssel, vagy pszichoterápia segítségével tudjuk megoldani a problémát. Ne féljünk és ne szégyelljünk segítséget kérni!

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

A pánik szindróma tünetei

A pánikbetegség öngyógyítása így lehetséges

Mi történik az éjszakai pánikroham alatt?

Mit tegyünk pánikroham esetén?

Jó, ha tudod, mi áll a pánikbetegség lelki okai mögött

A pánikbetegség tünetei és kezelése