Az álmatlanság lelki okai nálad is felismerhetőek?

1195
álmatlanság lelki okai

Sok esetben a megoldatlan feladatok, felgyülemlett problémák állnak az alvászavarok hátterében. Időnként nem találjuk a megfelelő megoldásokat bizonyos helyzetekre, de sokan annyira felpörgetett, zaklatott életet élnek, hogy nincs is idejük magukra, a problémák megoldására. Amikor nyugovóra térünk és eltávolodunk a tennivalóktól, eljön az elme felpörgésének ideje, majd gyorsan rájövünk, hogy valami nem stimmel.

Az aggasztó helyzetek erőteljes érzelmeket generálnak és akinek éjjelente felerősödnek az érzelmei az sajnos nem alszik. Korábbi cikkünk, az Így küzdhetsz meg az alvászavar tüneteivel részletezi az ide vonatkozó tudnivalókat.

Nézzük, milyen érzések kísérik az álmatlanság lelki okait

  • A harag és a düh
  • Egzisztenciális félelmek (Miből és hogyan fogok megélni?)
  • Fenyegetettség érzése
  • Lelkiismeret furdalás, bűntudat
  • Konfliktusokból eredő feszültségek

Időről-időre felüti a fejét egy jó kis vita  kollégáddal, partnereddel, szüleiddel. Sokszor csak éjjel tudatosodik bennünk mekkora is a baj. Felfokozottabban érezzük, hogy mennyire megbántottak, mennyire haragszunk, neheztelünk, vagy éppen lelkiismeret furdalást érzünk.

Ilyenkor kezdődik az agyalás! Az elmének ez a sajátos tulajdonsága, aminek következtében az álomnak bizony lőttek. Az agyalás általában terméketlen, kusza gondolatok sorozata és végeredményben sehova sem vezet. Viszont a fent említett érzelmeket előhívja belőlünk. A probléma az, hogy erre az aktivitásra legkevésbé sem éjjel van szükségünk.

Sok ember nem szán időt arra napközben, hogy problémáit átgondolja, gondolatait rendezze,  felkészüljön az előtte álló napra. Ezért lefekvéskor ellepik azok a problémák, melyeket még nappal kellett volna átgondolni. Érdemes lefekvés előtt rendezni gondolatainkat, szánjunk időt erre is a sok feladat között a megfelelő minőségű alvás érdekében!

A lelki okok között szerepel még a szorongás és a depresszió is, de ezek már orvosi segítséget, illetve terápiás kezelést igényelnek.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

Így küzdhetsz meg az alvászavar tüneteivel

Pavor alvászavar

Az alvászavar tünetei nappal is jelentkeznek

A nyugtalan alvás okai nem mindig a környezetünkben keresendőek

Az éber alvás okai megszüntethetőek